Sarajevo

U sklopu 'Japanskog novogodišnjeg festivala' organizirana radionica japanske kaligrafije

Foto: Fena
1/6
28.01.2023.
u 13:56

- U Japanu postoji tradicija da se svake godine u januaru nakon Nove godine pristupa/provodi tzv. 'kakizome', što predstavlja prvu kaligrafiju u godini kojom se izražavaju određene želje ili to kako želiš da živiš u toj godini – pojašnjava Miyanoya.

U sklopu "Japanskog novodišnjeg festivala", koji se održava u Sarajevu, danas je organizirana radionica posvećena japanskoj kaligrafiji. Sudionici ovog nesvakidašnjeg edukativnog skupa u prilici su upoznati se s osnovnim tehnikama umjetnosti lijepog pisanja u sklopu japanske kaligrafije (shodo) - rada kistom, znakovima (kanji,kana) te pravilima i smještajem znakova na papiru.  

Kako je Feni kazala lektorica japanskog jezika i voditeljica radionice Nozomi Miyanoya, kaligrafija u Japanu nije vezana samo za stručnjake u toj oblasti, nego je prisutna i u školama i široko zastupljena.

- U Japanu postoji tradicija da se svake godine u januaru nakon Nove godine pristupa/provodi tzv. 'kakizome', što predstavlja prvu kaligrafiju u godini kojom se izražavaju određene želje ili to kako želiš da živiš u toj godini – pojašnjava Miyanoya.

Precizira kako je cilj spomenute radionice upoznavanje s japanskom kaligrafijom u opuštenoj atmosferi, bez prevelikog opterećivanja njenim filozofskim/duhovnim značenjima.

Miyanoya je izrazila očekivanje da će i nadalje biti organizirani slični događaji koji imaju veze sa Japanom, njegovom kulturom, tradicijom i historijskim naslijeđem.

Podsjetila je kako ovo nije prvi put da se organizira radionica japanske kaligrafije u glavnom gradu Bosne i Hercegovine, te da su slični događaji realizirani i ranije, uključujući i takmičenja u toj oblasti.

Japanski novogodišnji festival organiziran je u sklopu saradnje Univerziteta u Sarajevu – Filozofskog fakulteta i Ambasade Japana u Bosni i Hercegovini.

Osim radionice japanske kaligrafije u sklopu festivala bit će upriličeno prikazivanje japanskih filmova, izložba tradicionalnih japanskih igara, izložba i isprobavanje kimona kao i degustacija washokua (tradicionalne japanske hrane) koju priprema osobni kuhar japanskog ambasadora Masami Kinefuchia.

Japanska kaligrafija, koja u Japanu ima višestoljetnu tradiciju, umjetnost je pisanja uz pomoć kista i tinte, i ima izuzetan značaj u japanskom društvu. Pored čitljivosti, cilj je i dostizanje savršene estetske ravnoteže i duhovnosti.

Ona je i više od umjetnosti lijepog pisanja - ispisivanja znakova ili riječi na papiru, te je usko povezana sa Zen Budizmom iz kojeg je preuzela estetske vrijednosti i senzibilitet. Japanci su do savršenstva doveli umjetnost postizanja mirnoće i jasnoće uma te obraćanja pažnje na svaki trenutak.

Kaligrafija, istovremeno, djeluje i na um i na tijelo, a kako se izvodi iz srca konačan rezultat prikazuje emocije, osobnost i strast umjetnika.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije