Dobre vijesti za roditelje

U SBŽ-u za svih 2340 prvašića besplatni udžbenici, u ZHŽ-u besplatni udžbenici iz hrvatskog jezika i matematike

22.08.2017.
u 10:00

Pored romske i djece iz socijalno ugroženih obitelji, Vlada SBŽ-a ove je godine osigurala sredstva i za nabavu udžbenika svim prvašićima.

Roditelji 2340 prvašića s područja Srednjobosanske županije koji će prvog ponedjeljka u rujnu prvi put sjesti u školske klupe imat će jedan trošak manje. Radi se o nabavi udžbenika koje će prvašići ove godine dobiti besplatno, u skladu s odlukom Vlade Srednjobosanske županije.

Sinergije županije i Federacije

Ovu nam je informaciju potvrdila Katica Čerkez, županijska ministrica obrazovanja, znanosti, kulture i sporta. “Ovo je prvi put da Vlada SBŽ-a financira nabavu udžbenika svim prvašićima u županiji. Za te namjene osigurano je 160 tisuća KM”, kaže ministrica Čerkez. Većinu sredstava osigurala je Vlada SBŽ-a, dok je dio u iznosu od 58 tisuća KM izdvojilo Federalno ministarstvo obrazovanja.

Uz prvašiće koji će ove godine prvi put dobiti besplatne udžbenike, na njih i ove godine mogu računati i učenici romske nacionalnosti, njih 300-tinjak, kao i djeca iz socijalno ugroženih obitelji, bez obzira koji razred pohađaju. Vlada SBŽ-a, koja za nabavu udžbenika djeci romske nacionalnosti i socijalno ugroženoj djeci sredstva izdvaja posljednjih nekoliko godina, ove je godine za spomenute namjene osigurala 127 tisuća KM.

U resornom županijskom ministarstvu kažu da će idućih godina nabavom udžbenika pokušati obuhvatiti učenike nižih razreda. “Namjera nam je nabavu udžbenika pozicionirati kao redovitu stavku u Proračunu SBŽ-a, odnosno već od školske 2018/2019. godine pokušati osigurati sredstva za nabavu udžbenika i ostalim učenicima nižih razreda”, kaže ministrica Čerkez.

Također je i Ministarstvo obrazovanja, znanosti, kulture i sporta Zapadnohercegovačke županije donijelo određene upute koje se odnose na učenike osnovnih škola na području te županije.

Besplatno u ZHŽ-u

Prema tome, u školskoj godini 2017/2018. koristit će se udžbenici koji su bili u uporabi i prethodne godine. To znači novi ili korišteni udžbenici istih nakladničkih kuća i autora po kojima se radilo i do sada. Radne bilježnice ili vježbenice iz predmeta koji to zahtijevaju ne smiju biti korištene, već se moraju nabaviti nove, piše Ljubuški portal.

Budući da ove godine ZHŽ ima prvi put 9. razred, podrazumijeva se da će se birati i neki novi udžbenici, ali opet, po mogućnosti, od istih nakladničkih kuća i autora. Ministarstvo obrazovanja, znanosti, kulture i sporta Zapadnohercegovačke županije donijelo je odluku da će svi učenici prvog razreda dobiti besplatne udžbenike iz hrvatskog jezika i matematike, što će barem malo financijski olakšati roditeljima prvašića. Svi detalji o odabranim udžbenicima u prvom i devetom razredu moći će se pročitati i na ulazima u škole.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije