velike vrućine

U Sarajevu oboren temperaturni rekord, liječnici upozoravaju na opasnost

vrucine
24.06.2021.
u 20:32

Danas je u Sarajevu izmjereno 37 stupnjeva Celzijusa i označen je to kao najtopliji dan u posljednjih 15 godina. U protekla dva dana prevaziđeni su svi dosadašnji rekordi. Liječnici upozoravaju: ovakve temperature su opasne po kronične bolesnike, starije osobe, djecu i trudnice.

”Ljudi koji su uvjetno rečeno zdravi također imaju problem jer visoka temperatura od 39-40 je viša od tjelesne temperature. Čovjek se brani od visoke temperature znojeći se. Međutim tada nastaje problem. Taj sustav obrane od visoke temperature se urušava i dođe do pregrijavanja”, naglasio je dr. Tihomir Bera, specijalist hitne medicine, javlja N1. 

Crveni meteoalarm je upaljen, a on je posljednja razina upozorenja na skali. Visoke temperature nastavljaju se i narednih dana, ali doći će i do određenih promjena.

”Za sutra je aktivan narančasti meteoalarm za sjeveroistočni dio Bosne zbog grmljavine i nevremena. Atmosfera počinje biti nestabilna i treba obratiti pažnju u narednim danima na pljuskove koje mogu prouzročiti štete”, istaknuo je Bakir Krajinović, FHMZ.

Također, od sredine idućeg tjedna očekuju se češći poslijepodnevni pljuskovi u gotovo svim dijelovima BiH, a takvi će biti sutra na području sjeveroistočne Bosne. S druge strane građani objašnjavaju da teško podnose ovako visoke temperature.

Upravo prilagođavanje danim vremenskim uvjetima jedini je način izbjegavanja toplotnog udara, poručuju liječnici. Osobito je važno od 12 do 17 sati izbjegavati boravak vani, koliko je to moguće.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?