Položeno cvijeće

U Sarajevu obilježen Dan neovisnosti BiH

dan neovisnosti
Foto: N1
1/2
01.03.2016.
u 11:16

Izetbegović je rekao kako je riječ o velikom i važnom danu za zemlju i sve građane koji u njoj žive

Na današnji dan većina građana BiH na referendumu izjasnila se da želi krenuti putem slobode i neovisnosti što se danas vidi kao prava odluka i pravi potez, poručeno je danas s obilježavanja 1. ožujka, Dana neovisnosti BiH, u Sarajevu, javlja Anadolija. 

Brojna državna, županijska, gradska i općinska izaslanstva povodom 1. ožujka položila su cvijeće na spomen-groblju Kovači u Sarajevu gdje je odata počast poginulim braniteljima BiH.

Čestitajući praznik svim građanima BiH, član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović podsjetio je kako je riječ o velikom i važnom danu za zemlju i sve građane koji u njoj žive.

"Čestitam svim Bosancima i Hercegovcima, Bosankama i Hercegovkama, Dan neovisnosti. Prije 24 godine preko dva milijuna građana se na povijesnom raskrižju opredjelilo da ide putem slobode i neovisnosti. Nakon toga tu odluku su svojim životom potvrdile desetine tisuća naših najboljih sinova. Imamo obvezu prema njima nastaviti graditi ovu zemlju, napraviti društvo pravde i prosperiteta, pridobitiljude koji žele mir, prosperitet, koji vole svoju zemlju", rekao je Izetbegović.

Da je na današnji dan 1992. godine većina građana odlučila krenuti putem slobode podsjetio je i predsjedatelj Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić.

"BiH je prije 24 godine odlučila krenuti putem neovisnosti i današnje vrijeme pokazuje da je to bio najbolji potez i odluka. BiH danas snažno korača ka članstvu u Europsku uniju, ulazi u obitelj modernih zemalja i osigurava kvalitetnu budućnost za njene građane. Zato čestitam svim građanima koji vole svoju zemlju današnji praznik", poručio je Zvizdić.

Cvijeće je položeno i na groblju prvog predsjednika Predsjedništva Republike BiH Alije Izetbegovića.

Čestitajući svim građanima BiH današnji praznik, predsjedatelj Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Šefik Džaferović istaknuo je da je 1. ožujka jedan od najznačajnijih datuma u modernoj povijesti BiH. Tada su građani BiH rekli "da" samostalnom i slobodnom putu BiH.

Izaslanstva su položila cvijeće i odali počast i na spomen-obilježju Vječna vatra u centru grada. Među okupljenima je bio i mali broj Sarajlija koji su došli obilježiti praznik.

Naime, Referendum je održan 29. veljače, a za neovisnost je glasovalo 2.073.568 glasača. Od ukupnog broja onih koji su se odazvali na referendum - 99.7 posto bilo je za neovisnost, a 0,3 posto protiv.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije