sutra brojni sastanci

U Sarajevo stigao Blinkenov pomoćnik James O'Brien

01.02.2024.
u 20:36

Pomoćnik američkog državnog tajnika Antonyja Blinkena za europske i euroazijske poslove James O'Brien večeras je stigao u Sarajevo.

On je avionom sletio na Međunarodni aerodrom Sarajevo oko 20 sati, a nakon toga se uputio u centar grada gdje će odsjesti. Dočekao ga je američki veleposlanik u BiH Michael Murphy.

O'Brien će sutra imati brojne sastanke, između ostalih sa članovima Predsjedništva BiH i Vijeća ministara BiH.

O'Brien u našu zemlju dolazi u trenutku važnih političkih procesa, ali i svojevrsne neizvjesnosti u procesu borbe BiH da u ožujku  dobije zeleno svjetlo za početak pregovora o članstvu u Evropsku uniju.

Blinkenov pomoćnik stiže u novoj ulozi koju je preuzeo u listopadu prošle godine kao osoba zadužena za europske poslove u ime SAD-a.

Prije ove funkcije O'Brien je obnašao poziciju koordinatora za politiku sankcija State Departmenta.

Pored O'Briena danas su u posjetu Sarajevu i najviši vojni zvaničnici NATO-a Rob Bauer i članovi Sjevernoatlantskog vijeća (NAC). Sjevernoatlantsko vijeće (NAC) je glavno tijelo za donošenje političkih odluka unutar NATO-a.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?