BiH domaćin summita Brdo - Brijuni

U Sarajevo dolaze državnici iz EU, SAD-a, susjedstva, cilj je ojačati politički dijalog

Čović
23.05.2016.
u 09:00

Predsjedništvo BiH priprema se za najveći međunarodni politički događaj ove godine u BiH. U Sarajevu će se 28. i 29. svibnja održati regionalni summit šefova država u okviru multilateralne suradnje kroz proces Brdo - Brijuni.

Rješavanje otvorenih pitanja

Cilj procesa je ojačati politički dijalog regije i EU, koristeći potporu i pomoć Hrvatske i Slovenije kao članica EU i ujedno zagovornika integracije jugoistoka Europe u EU, piše Večernji list BiH.

Ovaj put domaćini skupa su članovi Predsjedništva BiH, a pripreme su u završnoj fazi. Dolazak su službeno potvrdili predsjednik Albanije Bujar Nishani, njegov makedonski kolega Đorđe Ivanov, kao i predsjednici Crne Gore i Italije, Filip Vujanović i Sergio Mattarella.

Uz talijanskog predsjednika, na summitu će sudjelovati još dva državnika iz EU, hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i predsjednik Slovenije Borut Pahor. 

Očekuje se dolazak i predsjednika Srbije i Kosova, Tomislava Nikolića i Hashima Thaçija. Međutim, iako su čelnici ove dvije zemlje sudjelovali na ranijim sastancima u okviru procesa Brdo - Brijuni, zbog napetih odnosa na relaciji Beograd - Priština, uvijek se strahuje od eventualnog otkazivanja dolaska. Kako doznajemo, očekuje se dolazak i visokih dužnosnika iz SAD-a. Cilj ove međunarodne inicijative, koju su prije tri godine pokrenule Slovenija i Hrvatska, upravo je regionalna suradnja i rješavanje otvorenih pitanja kako bi se dodatno stabilizirale prilike na jugoistoku Europe. 

Zbog toga je za očekivati da će svi pozvani i doći u Sarajevo ovoga tjedna. Prvi sastanak na vrhu održan je u srpnju 2013. na Brdu kod Kranja kada je počasni gost bio francuski predsjednik François Hollande. Godinu dana kasnije održan je sastanak u Dubrovniku, a gošća je bila njemačka kancelarka Angela Merkel.

Treći je održan u lipnju 2015. godine u Budvi, a četvrti pred kraj studenog u Zagrebu. Zagrebačkom summitu, kao počsni gosti, nazočili su američki potpredsjednik Joe Biden, predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk te austrijski predsjednik Heinz Fischer.

Velike sigurnosne mjere

Američka administracija snažno podupire ovu regionalnu inicijativu te, nakon što je potpredsjednik Joe Biden nazočio zagrebačkom summitu, očekuje se da i u Sarajevu SAD zastupa jaka politička ličnost.

Zbog dolaska velikog broja državnika, u glavnom gradu BiH već se poduzimaju sigurnosne mjere. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije