Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

U samo mjesec dana gripa u BiH odnijela 18 života

30. siječnja 2019. u 08:00 0 komentara 97 prikaza

Broj umrlih od gripe svaki dan je sve veći te je zbog komplikacija od tog virusa samo u prvom mjesecu ove godine život izgubilo čak 18 osoba, od čega 16 u Republici Srpskoj i dvoje u Federaciji BiH. U Republici Hrvatskoj zbog komplikacija od tog virusa dosad je život izgubilo čak 35 osoba. Riječ je o najvećem broju umrlih otkako se prati gripa u Hrvatskoj. Točnije, i lanjska sezona odnijela je 35 života, ali to su bili podaci na kraju sezone. Kada je riječ o Bosni i Hercegovini, posljednja žrtva ovoga virusa je muškarac (40) iz Živinica. Preminuo je u Univerzitetskom kliničkom centru (UKC) u Tuzli uslijed komplikacija koje su nastale s teškom respiratornom infekcijom (SARI). – Ovaj pacijent imao je tešku respiratornu infekciju (SARI), ali kod njega nije bila mikrobiološki dokazana gripa. Prema uputama, bio je pod sentinel nadzorom, imao je tešku upalu pluća i sve ostale probleme. Nalazio se u Zavodu za anesteziju gdje je bio priključen na aparat za umjetno disanje, a tu je i preminuo – potvrdio je načelnik Klinike za zarazne bolesti Sead Ahmetagić. On je rekao da je u Univerzitetskom kliničkom centru u Tuzli tijekom ovoga mjeseca hospitalizirano 38 pacijenata sa sumnjom na gripu.

– Trenutačno je u UKC-u Tuzla smješteno 27 bolesnika, 18 je u Klinici za zarazne bolesti, jedan u Klinici za plućne bolesti, dva su u Klinici za dječje bolesti i šest je u Zavodu za anesteziju i oni su priključeni na mehaničku ventilaciju (aparati za umjetno disanje, op. a.). Svih šest pacijenata je s teškim oblikom respiratorne infekcije (SARI). Također, kod njih pet potvrđena je gripa tipa A, a kod jednog nije – precizirao je Ahmetagić. - Institutu za javno zdravstvo RS-a prijavljeno je da je u četvrtom tjednu devet osoba preminulo od posljedica teške akutne respiratorne infekcije. Univerzitetski klinički centar RS-a prijavio je šest, opće bolnice Zvornik, Doboj i Trebinje po jednoga preminulog pacijenta koji su bili pozitivni na virus A(H1)pdm09, odnosno imali tešku akutnu respiratornu infekciju. Radi se o osobama srednje i starije životne dobi – navodi se u priopćenju. Dodaju da je aktivnost virusa gripe u porastu u većini zemalja u sjevernoj hemisferi i registrirana je cirkulacija virusa gripe A i B. Podaci iz 104 zemlje, koje su službeno prijavile podatke, pokazuju da od testiranih uzoraka koji su bili pozitivni na gripu, najviše je onih pozitivnih na tip A (98,3 posto). Sojevi virusa gripe, koji su zasad dominantni i koji trenutačno cirkuliraju u sjevernoj hemisferi, po dosadašnjoj genetskoj karakterizaciji upravo odgovaraju sojevima sadržanim u cjepivu. To je veoma značajan podatak u pogledu prevencije ove bolesti i koristi koje imaju svi koji su se cijepili ove godine. Kao mjere prevencije iz Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske preporučuje redovito pranje ruku toplom vodom i sapunom, pokrivanje usta maramicom prilikom kihanja i kašljanja, kao i često provjetravanje prostorija. Također se savjetuje smanjenje posjeta bolnicama.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.