Amerikanac Zach Nutall, košarkaš Širokog, za kratko vrijeme stekao simpatije kluba i publike

U Š. Brijegu gradim prijateljstva. Jezik je mala barijera, no snalazim se

01.01.2024.
u 19:51

Brojni su američki košarkaši od osamostaljenja države Bosne i Hercegovine igrali u bh. klubovima, ali i u samoj reprezentaciji. Rijetko koja sezona završi, a da u njoj ne igraju američki ili pak igrači koji u manjem broju dolaze iz drugih država, piše Večernji list BiH.

Prvi Sundberg u Brotnju

Dominantno su Amerikanci ti koji su obilježili vrijeme igranja košarke u BiH u posljednjih gotovo 30 godina. Prvi američki košarkaš koji je stigao u BiH bio je Seth Sundberg koji je 1995. godine stigao u tada moćno Brotnjo iz Čitluka. Nakon njega, dvije godine poslije sve je obilježio Terrel Castle koji je pristupio Slobodi iz Tuzle, a ubrzo stigao igrati i za reprezentaciju Bosne i Hercegovine. Nakon Castlea, za reprezentaciju BiH igralo je više poznatih američkih košarkaša (Henry Domercant, D. J. Cooper, Zack Wright, John Robertson, Alex Renfroe…), a u prvenstvu BiH na desetke. U ovogodišnjem prvenstvu BiH u više od pola klubova igraju američki košarkaši. Leotar, Prijedor Spartak, Orlovik, Mladost nisu financijski jaki i igraju s domaćim snagama. Od američkih košarkaša koji igraju u Bosni i Hercegovini, igrama se izdvaja branič Širokog, američki branič Zach Nutall. Svojim igrama skrenuo je pozornost poklonika košarke ne samo u Širokom Brijegu već u cijeloj Bosni i Hercegovini, a i regiji igrajući u regionalnoj ABA 2 ligi. Upitali smo ga kako se snalazi u novoj sredini jer mu je Široki prvi klub u Europi nakon što je stigao iz Amerike, igrajući dvije sezone za sveučilišnu momčad SMU Mustangs.

- Uz treninge, utakmice, dobro se snalazim i slobodno vrijeme uglavnom provodim uz filmove, čitanje i videoigre. Ljudi u Širokom Brijegu dobro su me primili i vrlo su susretljivi. Prvih nekoliko mjeseci bilo mi je jako teško, a ponekad je i danas, ali zasad je sve dobro, pa i očekivano, ništa neobično u novoj sredini. Doći u neki novi grad, drugu kulturu, uistinu traži vrijeme, privikavanje. Međutim, pomalo sam se naviknuo na ljude i mjesta gdje izlazim i nastojim izgraditi prijateljstva s ljudima koje susrećem. Jezik je pomalo barijera, ali se snalazim - kazao nam je Nutall.

Na prvom turniru regionalne ABA 2 lige, igrajući u Subotici, skrenuo je pozornost menadžera i, unatoč boljim ponudama, odlučio je ostati u Širokom te je od navijača najtrofejnije sportske momčadi u BiH dobio brojne simpatije.

- Odlučio sam zasad ostati do kraja sezone i vjerujem da je Bog htio da budem ovdje. Moja je to zahvala na prigodi koju sam dobio - ističe američki košarkaš. Na naš upit o razlici i sličnostima između američke i ovdašnje košarke, kratko nam je kazao kako je američka košarka drukčija, dajući pritom posebnu dimenziju tjelesnim mogućnostima igračima, koje, kako kaže, dosta određuju američku košarku, dajući joj dodatnu kvalitetu i zanimljivost. O dobrim igrama i rezultatima njegova sadašnjeg kluba istaknuo je:

Najigrač listopada

- Ozračje u momčadi jako je bitno, što se vidi i po rezultatima koje Široki drže na vrhu prvenstva Bosne i Hercegovine, ali i regionalne ABA 2 lige. Uživam igrati i biti u društvu svojih suigrača i njihove vizije igre dobro se podudaraju s mojom. Ja sam natjecateljski tip koji voli pobjeđivati i suigrači su mi pokazali da smo slični u tome - zaključio je košarkaš koji je u dvama natjecanjima u kojima nastupa za Široki obilježio prvenstvo Bosne i Hercegovine i regionalne ABA 2 lige, a i navijači su ga prepoznali i nedavno proglasili za najboljeg igrača listopada.

Po mnogima, jedan je od najboljih američkih košarkaša koji je igrao za Široki, kako u igračkom tako i u karakternom smislu. Na kraju našeg razgovora istaknuo je da se, ako ga zdravlje posluži, nada još boljim igrama. A na hrvatskom jeziku dodao je: "Hvala Bogu za sve što mi je dosad dao!" 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije