potpisan ugovor

U RS-u počinje gradnja prve faze koridora Vc

21.03.2019.
u 08:05

Ugovor o izgradnji prve faze autoceste na koridoru Vc kroz Republiku Srpsku, na pravcu između petlji Johovac (Tovira) i Rudanka (Kostajnica), potpisan je jučer. Uime investitora Autoputova Republike Srpske, ugovor su potpisali direktor tog poduzeća Dušan Topić, a uime izvođača radova generalni direktor kompanije Integral inženjering Slobodan Stanković i direktor podružnice građevinskog poduzeća Granit Skoplje u Banjoj Luci Zoran Trajanovski.
Entitetski premijer Radovan Višković, koji je nazočio potpisivanju tog ugovara, ukazao je na njegov značaj za RS kako bi se nastavila izgradnja mreže autocesta kroz RS, ali i angažirala domaća građevinska operativa, što je preduvjet za povećanje BDP-a, rasta plaća...
Podsjetio je da je izdana građevinska dozvola za gradnju mosta na Savi kod Gradiške, a očekuju se aktivnosti na izgradnji trase prema Bijeljini i Srbiji.
Direktor Autoputova Dušan Topić rekao je da je taj projekt višestruko značajan jer se radi o početku izgradnje koridora Vc u RS-u.
Ovo je prva od četiriju planiranih faza, ukupne dužine oko šest kilometara, a druga faza je od petlje Rudanka (Kostajnica) do Karuša (entitetske granice na jugu) ukupne dužine oko šest kilometara.
U trećoj fazi gradit će se dionica od petlje Johovac do petlje Podnovlje dužine oko 13 kilometara, a u četvrtoj dionica od Vukosavlja do petlje Podnovlje ukupne dužine oko 23 km. Ranije je najavljeno da je planirano da izgradnja faza jedan i dva bude financirana iz kredita Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD), a faze tri i četiri iz zajma Europske investicijske banke (EIB). Po ranijim procjenama, izgradnja autoceste na koridoru Vc u RS-u trebala bi koštati više od 500 milijuna eura, bez eksproprijacije nepokretnosti, PDV-a i interesa u tijeku gradnje. Ministar prometa i veza RS-a Neđo Trninić rekao je da RS ovim pokazuje da je sposoban realizirati zahtjevne infrastrukturne projekte, dok je direktor Integral inženjeringa Slobodan Stanković rekao da će vrlo brzo započeti radovi na toj dionici, koje će raditi s partnerom Granitom.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?