Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

U RS-u 11 vijećničkih sukoba interesa

10. srpnja 2017. u 09:30 0 komentara 21 prikaza

U Republici Srpskoj je u 2016. godini utvrđeno 11 sukoba interesa kod izabranih predstavnika vlasti. U gotovo svim slučajevim radilo se vijećnicima u lokalnim parlamentima tog bh.entiteta, podaci su Komisije za utvrđivanje sukoba interesa u organima vlasti RS-a. Sedam sukoba interesa je razriješeno podnošenjem ostavke, a jedna osoba je vratila vujećnički mandat. U radu Komisije tujekom prošle godine je bilo 148 predmeta, i to 32 predmeta po vlastitoj inicijativi i 116 na inicijativu nekog fizičkog ili pravnog subjekta. Podsjećaju i da izabrani predstavnik, nositelj izvršne funkcije i savjetnik ne smije primiti novac, ček ili drugi vrijednosni papir, bez obzira na iznos, a ako navedeno dobije, dužan je da ga prijavi i ono postaje vlasništvo RS-a ili jedinice lokalne samouprave. U Komisiji su iznenađeni da nije bilo prijave poklona, s obzirom, kako navode, na tradiciju poklanjana na ovim prostorima.
Stoga apeliraju da svaki organ mora formirati službu za prijavljivanje poklona, jer su to dužni da urade po zakonu. Zakonom o spriječavanju sukoba interesa u organima vlasti RS-a propisano je da se poklonom smatra: novac, predmeti, prava, usluge bez naknade, te neka druga korist data ili obećana, na primjer: ugostiteljska i usluga noćenja, oprost duga ili obaveze, putni trošak ili slična usluga, ulaznica, umjetnički predmet, osiguranje, medicinska ili druga usluga koju izabrani predstavnik, nositelj izvršne funkcije ili savjetnik nije osobno platio prema tržišnoj cijeni. Građani Republike Srpske očekuju da spomenuta Komisija i dalje nastavi raditi na primjerima sukoba interesa u tijelima vlasti.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.