U RH grill-majstori zarađuju 3500 eura mjesečno, sobarice 1000 eura

02.04.2023.
u 14:54

Iako je proljeće tek stiglo, more još ledeno i mjeseci nas dijele od ljeta te dolaska turista na Jadran, poslodavci diljem Hrvatske već uvelike traže radnike koji će iznijeti sezonu ove godine. Potraga za konobarima, kuharima, sobaricama i ostalim sezoncima već je počela. Predviđa se kako bi ovoga ljeta u Hrvatskoj moglo nedostajati čak 30.000 radnika. Trebinjac Mladen Kukrika sreću je potražio u Dubrovniku kao konobar. Mjesečno zaradi oko 1000 eura.

Nedostatak radnika

- Kada je napojnica u pitanju, recimo kako je to gotovo plaća na plaću - kazao je Mladen u izjavi za RTL Direkt. Policijska uprava dubrovačko-neretvanska samo je ove godine već izdala 1051 radnu dozvolu strancima, što je čak 100 posto više nego za isto razdoblje lani. Najviše je državljana BiH, Nepala, Sjeverne Makedonije, Srbije, Albanije, ali i Filipina. Radnicima nude i smještaj i hranu. Novinari RTL-a javili su se na nekoliko oglasa kako bi provjerili uvjete. Poslodavci su im kazali kako traže radnike te da zaposlenicima nude smještaj, dva obroka, dokumente i prijavu te da imaju godišnji odmor i slobodan dan. Potvrdili su da je plaća tisuću eura te da se radi pet sati dnevno. Kako doznaju, grill-majstor mjesečno zaradi 3200 eura, a sobarica 1000 eura za pet sati rada dnevno. Ondje i čistačice u sezoni zarađuju od 14 do 16 eura po satu te, unatoč tomu, radnika nema. Koliko Hrvatskoj nedostaje radnika, najbolje pokazuje podatak da je samo u Dubrovniku izdano dvostruko više radnih dozvola za strane radnike nego ranije. Eduard Andrić, predsjednik Sindikata turizma Hrvatske, za Index je kazao kako u RH nedostaje radne snage, a da je prošle godine nedostajalo između 15 i 20 tisuća sezonskih radnika, a, kako kaže, izgledno je da će ove godine taj broj biti još i veći. Ističe kako se pod pojmom radnika u turizmu ne misli samo na usko vezane djelatnosti, poput hotelijerstva, te da je u Hrvatskoj više od 70.000 registriranih obrta, od fast foodova do kafića.

Odlasci na sezonu

Brojni sezonski radnici iz BiH pripremaju se za odlazak na privremeni rad u Hrvatsku i Crnu Goru, što će poslodavcima u BiH zadati dodatne glavobolje. - Većina sezonaca uskoro odlazi na privremeni rad na more. Najviše konobari, kuhari, pomoćni radnici, sobarice… Odlazak radne snage traje dugo, neki trajno odlaze, a neki privremeno, ali, svejedno, odlaze, što nama ugostiteljima dodatno otežava poslovanje - objašnjava ugostitelj iz BiH. - Uskoro će se osjetiti nedostatak sezonskih radnika u restoranima, kafićima, hotelima i trgovinama. Kako čujem, ove godine Hrvatskoj nedostaje 30.000 radnika, više nego u prošloj godini, što znači i da će više ljudi iz BiH odlaziti na sezonski rad. Iz godine u godinu sve više radnika odlazi jer ih mi trenutačnim plaćama ne možemo zadržati. Radnik koji ode u Hrvatsku na pet-šest mjeseci zaradi i više nego dvostruku plaću koju bi u tom razdoblju zaradio u BiH. Računica je čista. Što nas zapravo očekuje idućih godina, teško je prognozirati, ali nastavili li se trend odlazaka u ovoj mjeri i ne poduzmemo li i mi u BiH neke mjere, nikome se ne piše dobro - objasnio je. Lani je u RH izdano 16.836 dozvola za sezonske radnike, od kojih najviše radnicima iz Srbije (4975), BiH (4460), S. Makedonije (3638), Nepala (1061) te Filipina (507). Sada ostaje za vidjeti hoće li odnosno koliko će još rasti broj izdanih dozvola. •

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?