Mirko Šarović

U pregovorima za adaptaciju SSP-a BiH će štiti svoje interese

mirko sarovic
19.01.2016.
u 15:04

Šarović naglašava da pregovaračka pozicija BiH ide ka tome da podrži bh. interese

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović kazao je danas novinarima u Sarajevu da će BiH pregovarajući o adaptaciji Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) štititi interese BiH.

Dodao je da Europska komisija u tom smislu ima svoje interese, no izrazio je nadu da će se naći određen kompromis u tom smislu. 

- Kakve će biti pozicije i kakav će biti ishod vidjet ćemo nakon pregovora koji mogu trajati tjednima ili mjesecima. U ovom trenutku su samo tehničke konzultacije o terminima, mogućnostima gdje će se održavati pregovori, što će i kada biti na dnevnom redu, pojašnjava nadalje Šarović. 

Izaslanstvo BiH je obvezno poslije svakog kruga pregovora o tome izvijestiti Predsjedništvo i Vijeće ministara koji na kraju donose konačnu odluku, ali Šarović naglašava da pregovaračka pozicija BiH ide ka tome da podrži bh. interese. 

Na pitanje traži li se od BiH nešto drugačije u odnosu na ono što se tražilo od drugih zemalja, Šarović ističe da su Srbija i Hrvatska imale drugačije odnose u okviru CEFTA-e, nego što je to imala BiH, budući da su te zemlje jedan broj svojih proizvoda zaštitile i trgovale su s kvotama i carinama. 

Na taj način zaštitile su ključne proizvode za koje su se opredijelile - mlijeko, mliječne proizvode, meso i mesne proizvode, žitarice, kukuruz, šećernu repu, cigarete...

S takvim CEFTA sporazumom Hrvatska je ušla u EU i automatski te robe su bile na daljnjem režimu zaštite kada je u pitanju trgovina Srbije i Hrvatske. 

- BiH je u trgovini s Hrvatskom sve robe imale na carini nula i to je problem BiH. Zato je drugačiji proces prilagođavanja SSP za BiH. Lakše je bilo Srbiji da to izvrši jer je već jedan broj roba imala na režimu zaštite, BiH to nema, objasnio je. 

Također, u okviru SSP-a Srbija ima još jednu povoljnost jer u Sporazumu ima odredbu da kada jedan dio poljoprivredne proizvodnje dođe u tešku poziciju primijeni posebne mjere i uvede prelevmane, kao što su to sada uradili za mlijeko i mliječne proizvode iz EU da bi zaštitili svoje proizvođače, to BiH nije ispregovarala, podsjeća Šarović. 

Govoreći o aplikaciji za članstvu u EU, Šarović je naglasio kako vanjsku politiku vodi Predsjedništvo BiH i ono će odlučiti kada će biti predana aplikacija, ali je izrazio rezervu o tome hoće li BiH uspjeti izvršiti adaptaciju SSP-a u nekom roku o kojem su mnogi govorili.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije