ulaganja

U poslovnim zonama u Žepču zaposleno gotovo 3000 osoba

30.09.2020.
u 20:54

Razvojem poslovnih zona stvaraju se mogućnosti za dodatno stimulativno djelovanje prema poduzetnicima koje bi u konačnici stimuliralo brži razvoj postojećih poduzeća i privlačenje izravnih stranih investicija, piše Večernji list BiH.

Kako se ističe u Strategiji razvoja općine Žepče 2018. - 2027. godine, u sljedećem razdoblju potrebno je raditi na jasnijem definiranju poslovnih zona kroz formalno-pravno oblikovanje u dokument koji bi sadržavao sve potrebne detalje glede postojećeg stanja i plana u vezi s nedostajućom poslovnom infrastrukturom.

Također, potrebno je razmišljati o uvođenju povlastica za tvrtke koje posluju u poslovnim zonama i koje su to službeno proglašene, kao i o donošenju odluka o proglašenju poslovnih zona na području gdje je locirana većina poslovnoga sektora.

Poslovni centri

U proteklom razdoblju na području općine Žepče formirano je šest poslovnih zona, a prva od njih, industrijsko-poslovna zona “Poslovni centar XP” Žepče, nastala je još 1998. godine, na izlazu iz Žepča prema Maglaju, u MZ Luke. Vlasnička struktura ove industrijsko–poslovne zone je mješovita, odnosno i općinska i privatna, a popunjenost zone je 100 posto. Kupci zemljišta domaći su gospodarstvenici. U njoj posluje 17 subjekata s 278 zaposlenih. Trenutačni broj poslovnih subjekata nije konačan jer izgradnja objekata u sklopu te poslovne zone još uvijek traje na ranije kupljenim parcelama.

Poslovnu zonu “Polja” osnovala je Općina 2007. godine na površini od 11,2 hektra i predstavlja najvažniju poslovnu zonu u Žepču. Smještena je na pogodnoj lokaciji, na ulazu u grad Žepče i komunikacijski je izvrsno povezana, s jedne strane magistralnom cestom M17, a s druge magistralnom željezničkom prugom. Trenutačni broj poslovnih subjekata su četiri tvrtke s oko 1060 zaposlenih.

Industrijsko–poslovna zona “Begov Han” u osnovi je “greenfield” poduzetnička zona smještena u MZ Begov Han neposredno uz magistralnu cestu M–17 i nalazi se na privatnim zemljišnim parcelama. Tu posluju četiri subjekta s 50 zaposlenih. I poslovna zona “Donja Golubinja” nastala je odlukom žepačkoga Općinskog vijeća, a trenutačno ima 18 kompanija koje zapošljavaju 459 radnika.

Povoljan položaj

Poslovna zona “Goliješnica” nastala je zahvaljujući povoljnom položaju i odluci lokalnih poduzetnika da na tome području lociraju svoja poduzeća. I ova poslovna zona je “greenfield” tipa, na području je MZ Goliješnica uz magistralnu cestu M-17. Na njoj je smješteno 15 poduzeća s 372 zaposlenih. Primjetan je veoma brz razvoj ovoga područja koje će još više dobiti na značaju izgradnjom petlje autoceste koridor Vc koja je planirana na ovom području.

Poslovna zona “Ljeskovica” nastala je kupnjom privatnog zemljišta od domaćih investitora na području MZ Ljeskovica i smještena je uz regionalnu cestu Žepče – Zavidovići.

Zbog dobre povezanosti i pogodnosti koje općina Žepče nudi, nekolicina zavidovićkih poduzetnika odlučila se na izgradnju poslovnih objekata upravo u poslovnoj zoni “Ljeskovica”. Trenutačno je na površini od 6,55 ha šest poslovnih objekata sa 169 zaposlenih, stoji, između ostaloga, u Strategiji.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?