Domaljevac

U Posavini provedena regionalna vježba prihvata i zbrinjavanja izbjeglica

05.11.2015.
u 15:00

U Domaljevcu je održana završna regionalna pokazna vježba za volontere Crvenoga križa iz četiri posavske općine, Orašja, Domaljevac-Šamca, Odžaka i Šamca

Švicarski crveni križ potvrđeni je prijatelj Posavine kroz niz humanitarnih akcija koje je provodio ne samo kroz prošlogodišnje svibanjske poplave, već i kroz redovite projekte pomoći potrebitima. U Domaljevcu su u protekla dva mjeseca izvodili treninge za volontere novih višenamjenskih terenskih ekipa crvenih križeva iz općina Domaljevac-Šamca, Orašja, Odžaka i Šamca, za djelovanje u kriznim situacijama, piše Večernji list. Obuka je za volontere organizirana kako bi pokazali na koji bi način organizirali prihvat i zbrinjavanje izbjeglica s Bliskog istoka na putu prema zemljama Zapadne Europe.

Završni dio obuke bila je pokazna vježba kojoj su nazočili i predstavnici Crvenog križa BiH i susjednih zemalja. Uz predstavnike švicarskog crvenog križa (Alexandra Papisa, šefa deska za Europu u Bernu, Sonia de la Cruza, koordinatora projekta obnove od poplava u BiH, Mihela Hinića, šefa Ureda u Tuzli) na završnoj vježbi bili su uime DCK BiH Branko Leko i Marijan Lovrinović. Koordinatori za djelovanje u nesrećama susjednih zemalja trebaju surađivati i razmjenjivati iskustva jer na takav način, poručili su iz Domaljevca, svi su bolje organizirani ako se dogodi prihvat ili potreba za prihvatom migranata. Domaljevac je najbolji domaćin takvog susreta volontera jer je i sam preživio kataklizmično poplavno vrijeme u kojem je 20-ak dana gotovo 97% površine bilo prekriveno vodom dubine i veće od 3 metra.

- Kroz projekt oporavka od poplava održana je obuka za višenamjensku terensku ekipu u slučaju katastrofe. Sastojala se od 2 modula i 4 treninga (4 vikenda - 8 dana). Volonteri CK prošli su tematske jedinice: vrijednosti Crvenog križa, upravljanje katastrofama, upravljanje stresom i nenasilna komunikacija. Posljednjeg dana obuke imali smo pokaznu vježbu o prijemu humanitarnih roba, postavljanju šatorskog naselja i prijemu izbjeglica u prihvatne centre gdje smo mogli praktično primijeniti znanja stečena tijekom teoretskog dijela obuke, objašnjava Edina Pačuković, predsjednica mladih CK Orašje. Svim polaznicima vježbe i obuke švicarski crveni križ uručio je certifikate, a organizacijama crvenog križa donirana su značajna tehnička sredstva i pomoć u opremanju.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije