Razgovor sa Zdenkom Ćosićem, predsjednikom vlade ZHŽ-a

U porastu prihodi koji ovise o ZHŽ-u

'cosic.2'
Foto: ''
03.07.2014.
u 09:44

Diskriminacija legalizirana Zakonom o pripadnosti javnih prihoda i dalje je najveći problem ZHŽ-a

Prozivanja da se u Zapadnohercegovačkoj županiji vode istrage vezane uz potrošnju goriva, spominjanje zaštitara, utrošak novca..., predsjednik Vlade Zapadnohercegovačke županije oštro opovrgava. Smatra kako je riječ o predizbornim podmetanjima, te za Večernji list govori kako je i na koji način Vlada u kojoj su bili oni koji njega i sadašnje ministre prozivaju trošila, te što je nezakonito radila u svome mandatu. Također, ističe i da prihodi koji ovise o ZHŽ-u rastu.

• Posljednjih dana vaše ime se spominjalo u medijima, iznesene su optužbe na vas i Vladu kojom predsjedate. Kako to komentirate?

Kada u medijima vidite neki bombastičan citat o stanju u Zapadnohercegovačkoj županiji, o neodgovornom trošenju proračunskog novca, uvijek iza znaka navoda stoji “rekao je Viktor Kvesić”. On, kako je izjavio, ima saznanja da tužiteljstvo istražuje potrošnju goriva i s tim, kako tvrdi, izuzeli su nekakvu dokumentaciju. Ono što nitko ne zna, i nije se dogodilo, njemu je dano znati. Tvrdi se kako je za materijal potrošeno pet milijuna proračunskog novca i da je to “bačen novac”. Ako nije svjesna opsjena i predizborno trovanje javnog prostora, onda oni koji ovu Vladu prozivaju, u ovom slučaju imaju ozbiljnih problema. Proračunska pozicija koju javnosti podvaljuju kao “materijal”, a koja tereti rashodovnu stranu u iznosu oko pet milijuna maraka, zove se “materijal i usluge”. Usporedbe radi, rashodi na toj istoj poziciji u proračunu 2010. godine, dok su oni bili na vlasti, iznosili su nešto manje od 7 milijuna maraka. Zanimljivo je spomenuti da su naknade skupštinskim zastupnicima, znači plaće i upravo ovih koji prozivaju aktualnu Vladu, također prikazane unutar te pozicije. Ako su mislili na svoja primanja, onda se s pravom može reći da je riječ o bačenom novcu!


• Što je s proračunskim prihodima i kako se oni ostvaruju u Zapadnohercegovačkoj županiji?

Kontinuirano imamo pad prihoda od PDV-a. Posebno je dramatično zadnja dva mjeseca nakon prirodnih katastrofa, odnosno poplava koje su zadesile dio zemlje. Ono što valja naglasiti, prihodi koji ovise o nama, o našoj županiji, rastu. To ni izbliza nije dostatno da se značajnije ublaži posljedica pada prihoda od PDV-a koji su izvan naše nadležnosti. Primjerice, prihodi od PDV-a manji su za 4,700.000 maraka u odnosu na 2010. godinu, dok su ostali porezni prihodi porasli za milijun maraka u odnosu na istu godinu. Sustavna diskriminacija legalizirana federalnim Zakonom o pripadnosti javnih prihoda i dalje je najveći problem s kojim se ne možemo nositi dok imamo gluhe federalne strukture - kazao je Ćosić za Večernji list BiH.

Kompletan intervju čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije