Nakon potresa čapljinski vatrogasci imali pune ruke posla

U pet dana više od 420 intervencija na uklanjanju posljedica

29.04.2022.
u 15:29

Bez dvojbe, u dolini Neretve nakon potresa, koji je ozbiljno uzdrmao čapljinsko područje, najaktivniji bili su pripadnici Profesionalne vatrogasne postrojbe Čapljina, piše Večernji list BiH. Posebna briga bili su im dimnjaci o kojima se dugi niz godina, očito, uopće nije vodilo računa, ali i crjepovi na stambenim objektima, kako u urbanom dijelu grada tako i u okolnim naseljima.

Pozivi građana, intervencije...

- Za nas je, rekao bih, izvanredno stanje počelo odmah nakon potresa u petak od 23.08. Obilazili smo cijelo područje, primali pozive građana, intervenirali i bili spremni intervenirati gdje god treba - kaže Mate Jurković, zapovjednik Profesionalne vatrogasne postrojbe Čapljina, pa ističe:

- Evo, peti dan smo na terenu, u punom pogonu, danju i bez smjena. Mogu reći da posao privodimo kraju. U tom razdoblju uklonili smo razrušene dimnjake na 181 obiteljskoj kući, 38 zgrada, pet školskih i jednom vjerskom objektu - crkvi u Čeljevu. Ako uzmemo u obzir da je na obiteljskim kućama jedan dimnjak, rijetko dva, a na zgradama od šest do jedanaest, samo na dimnjacima imali smo više od 420 intervencija. Uz uklanjanje dimnjaka, vršili smo i sanaciju krovova, ako nije bilo cigle, oštećene krovove pokrivali smo folijama. Na sreću, imali smo, za svaki slučaj, u zalihi folije, tako da smo odmah mogli intervenirati.

Od zapovjednika Jurkovića doznali smo da im je u "opisu posla" nakon potresa bilo i uklanjanje odrona kamenja na cesti prema prigradskom naselju Dretelj. Imali smo prilike vizualno pratiti jednu od intervencija na krovu zgrade preko puta Srednje škole i mogli konstatirati jedino da su "čapljinski vatrogasci hrabri". Zapovjednik Jurković nas je korigirao kazavši: - Vatrogasci su spremni.

Dobro je prošlo

Uglavnom, nakon potresa, koji je prouzročio štetu ne samo na stambenim objektima i zgradama škola, posebice u Višićima, nego i u nekim trgovačkim lancima, gdje je uslijed trešnje popadala roba s polica. - Naravno, bilo je razbijene ambalaže i sličnih šteta, ali sve skupa dobro je prošlo - kako je moglo biti - konstatiraju Čapljinci.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?