Svjetski dan borbe protiv dječijeg rada

U Mostaru održana radionica o važnosti obrazovanja i ulozi škole i roditelja u odgoju

Foto: Almir Panjeta/Save the Children
1/4
12.06.2019.
u 18:06

Povodom Svjetskog dana borbe protiv dječijeg rada, 12. lipnja, terenskoj učionici Dnevnog centra za djecu uključenu u život i/ili rad na ulici Mostar smještenoj u Bafo naselju održana je radionica za roditelje i djecu na temu “Važnost obrazovanja – Uloga škole i roditelja u odgoju”, priopćio je Save the Children.

“Danas smo razgovarali o tome na koji sve način roditelji mogu doprinijeti da djeca budu što uspješnija u školi i koje su vještine i znanja za to potrebni. Cilj nam je zajedno s roditeljima doći do najboljih odgovora”, kaže Ajla Konjhodžić, psihologinja i koordinatorica u Dnevnom centru Mostar koji uz podršku organizacije Save The Children vodi Udruga “Altruist” iz Mostara, a radionicu su još vodile učiteljica Suzana Bevanda i socijalna radnica Željka Jurić.

“Radionica mi je korisna, saznala sam dosta novog, razgovarali smo, a sam Centar mi je posebno koristan jer imam troje školske djece koja redovito dolaze na aktivnosti ovdje, dobiju pomoć oko zadaće, pripremaju se za kontrolne radove i mnogo su bolji u školi zahvaljujući tome”, kaže Rahmana, jedna od sudionica radionice kojom je zadovoljna i Emina: “Na današnjoj radionici mi je bilo odlično, opustila sam se, razgovarala, imala drugačiji dan od uobičajenih”, kaže Emina čije dvoje djece redovito dolazi u Centar: “Idu u grupu vrtićke djece, i drago mi je da imaju priliku za to, da se mogu bolje pripremiti za školu, a dok su oni tu ja imam priliku završiti sve obveze kod kuće”, dodaje. 

Na radionici je bila i Fatima čijih četvero unučadi redovno dolazi u Centar: “Dvoje je u vrtićkoj, a dvoje u starijoj grupi, lijepo im je ovdje, a i meni s njima. Radionice poput ove su odlične, da se majke bolje upoznaju, dobiju korisne savjete, popričaju”.

Odnedavno, terenska učionica Dnevnog centra Mostar u Bafo naselju ima i novo igralište obnovljeno zahvaljujući donaciji softverske firme Atlantbh, čiji tim je odlučio na ovaj način podržati djecu i obitelji s ovog područja u ostvarenju prava na zdravo i sigurno djetinjstvo, u kojem mogu neometano se razvijati.

Dok su mame bile na radionici, s djecom koja su imala priliku probati i novoobnovljeno igralište su bile Gianna, volonterka iz Amerike, te studentice socijalnog rada koje u Centar dolaze kako bi također volontirale, pomogle djeci u razvijanju raznih vještina, i stekle korisnu praksu.

“Ja najviše volim kad su utorak i petak, to su nam šareni dani i tad se igramo! Volim dolaziti i drugim danima, a posebno se volim družiti s našim studenticama!”, kaže Elma, učenica petog razreda, a sedmogodišnji Emsel dodaje kako su i njemu najdraži “šareni dani”.

Matilda, studentica druge godine socijalnog rada kaže da s velikim zadovoljstvom dolazi u Centar tri puta tjedno: “Zadovoljatvo mi je provoditi vrijeme s djecom, pomagati im, osjetiti se korisno i pri tome steći važnu praksu jer mi je želja u budućnosti raditi s djecom”, kaže Matilda.

Psihologinja i koordinatorica u Dnevnom centru Mostar Ajla Konjhodžić kaže kako se u terenskoj učionici Dnevnog centra u Bafo naselju svakodnevno održavaju radionice s predškolskom djecom, a školska djeca imaju instruktivnu nastavu te edukativne radionice dva puta tjedno. 

“Kontinuirano radimo s djecom uz svakodnevnu komunikaciju s roditeljima koje kroz sve te zajedničke aktivnosti osnažujemo i s kojima radimo i u sklopu projekta “Jačanje obitelji” što je posebno značajno kada je riječ o podršci za socijalno ugrožene kategorije stanovništva”, zaključuje.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?