Slavko Lauš

U Mostaru je povećan broj učenika. Tri nova učitelja su zaposlena

01.09.2018.
u 11:00

Predsjednik Sindikata osnovnih škola HNŽ-a Slavko Lauš u intervjuu za Večernji list govori o kolektivnom ugovoru koji je potpisan između Vlade HNŽ-a i tog sindikata. Naglašava važnost suradnje svih sudionika u obrazovanju, od roditelja, prosvjetnih djelatnika, do Vlade. Lauš je komentirao i konstantan pad broja učenika u školama te naglasio kako su na terenu stvari malo drugačije nego što se prikazuju. Naime, on tvrdi kako je istina da broj učenika pada u manjim sredinama, međutim, u samom gradu Mostaru broj djece raste.

Nakon deset godina potpisan je novi kolektivni ugovor iz djelatnosti osnovnog odgoja i obrazovanja. Jeste li zadovoljni potpisanim?

- Što se tiče kolektivnog ugovora, sigurno je moglo i bolje, nisam prezadovoljan, ali moram biti iskren kako ni ja ni kolege s kojima razgovaram nismo ni nezadovoljni. Godine 2008. potpisan je zadnji kolektivni ugovor, od tada nismo dobili povišicu ni 1 posto. Samo da smo godišnje dobivali 1 posto povišice, sada bi naše plaće bile veće za 10 posto. U ovom kolektivnom ugovoru dogovor je da se od 1. siječnja 2019. počinje povećavati plaća zaposlenima u osnovnom obrazovanju za pet posto. Već godinu nakon to će biti povećanje za više od pet posto jer će se obračunavati na novi već povećani iznos plaće. Nakon tri godine to dogovoreno povećanje bi u konačnici trebalo iznositi ukupno 17 posto. Budući da je ovaj kolektivni ugovor potpisan na svega tri godine, u međuvremenu ćemo zajedno s Vladom, koja nam je partner u svemu ovome, raditi na novom kolektivnom ugovorom kroz koji ćemo nastojati osigurati još bolje uvjete rada prosvjetnim djelatnicima.

Cijeli intervju čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije