Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

U maloj Tramošnici nastaje velebni kip kralja Tvrtka, jedan od najvećih u pola stoljeća

01. listopada 2022. u 20:40 0 komentara 311 prikaza

Akademskom kiparu Anti Jurkiću njegova je rodna Posavina vječna inspiracija zbog koje je zagrebačku adresu zamijenio posavskom. Vratio se rodnoj Donjoj Tramošnici gdje je u tom malom povratničkom mjestu, umjesto u nekom velikom kulturnom središtu, otvorio prvu umjetničku ljevaonica u BiH i time udahnuo poseban umjetnički impuls cijeloj Posavini, piše Večernji list BiH.

Skulpture svetaca

Umjetnik smatra da za vrhunska ostvarenja nije nužna velika sredina i da je uvijek najbolje stvarati tamo gdje si rođen. Upravo je u toj ljevaonici nastao niz umjetničkih djela koja krase brojne sredine, a neka od njih su Posavini najdraža skulptura Ive Gregurevića, kao i niz skulptura svetaca koje krase crkvena zdanja.

Posljednje umjetničko djelo koje će uskoro izaći iz posavske ljevaonice umjetnina Jurkić u Donjoj Tramošnici velebni je spomenik kralja Tvrtka koji treba biti postavljen u studenome ispred zgrade Predsjedništva BiH u Sarajevu. - U završnoj su fazi radovi na monumentalnoj skulpturi prvog i najvećeg bosanskog kralja Stjepana Tvrtka I. Kotromanića. Skulptura je veličine tri i pol metra, znači, jedna od ponajvećih u posljednjih 40-50 godina koja je rađena u BiH - ističe kipar Jurkić.

Za isticanje je upravo to što se takav velebni spomenik radi u jednom malom posavskom povratničkom selu Tramošnica, gdje su povratnici najviše osobe treće životne dobi. Ipak, života ima jer nadu u bolje sutra daju i povratničke obitelji koje se u sve većem broju vraćaju iz Švicarske u rodni kraj. Takvih je dvadesetak i nisu čekale umirovljenje kako bi se vratile - doznajemo od župnika fra Jose Oršolića. Nadu u bolje sutra daju i primjeri kakav je kipar Jurkić jer njegov su povratak u još uvijek ratom neobnovljeno područje i rad u ljevaonici mnogi nazivali nemogućom misijom. - Naravno da se ne kajem što sam se vratio jer ovdje imam najbolju inspiraciju za umjetničko stvaranje - potvrdio nam je Jurkić te dodao kako je najveći dio posla na spomeniku kralju Tvrtku uradio upravo u Tramošnici.

- Od postavljanja konstrukcije, gline, uzimanja otiska, lijevanje, sve je urađeno u Tramošnici, a montaža u Sarajevu dogodit će se sredinom mjeseca studenoga - kazao je kipar Jurkić.

Očevim tragom

Ljevaonica umjetnina Jurkić ima sedam stalno zaposlenih radnika, no taj broj iz godine u godinu konstantno raste. - Jako mi je bitno da ljudi, odnosno mladi, žele doći raditi kod nas, prihvatiti novi zanat, novo znanje, raditi na sebi i ostati kod nas - kaže Luka Jurkić, voditelj umjetničke ljevaonice Jurkić. Činjenica da je i Antin sin Luka krenuo očevim tragom ostvarujući svoj životni san daje neku novu nadu u bolje sutra povratničke Tramošnice.

 

 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.