Poduzetništvo

U Livnu otvoren poslovni inkubator

14.08.2018.
u 13:19

Priču su prije izvjesnog vremena pokrenuli uspješni Livnjaci u svijetu, te domaće snage. Riječ o Marinu Joziću, Stipi Celaru, Mati Rimcu, Bernardinu Ćenanu i Boži Periću. Svesrdnu potporu dobili su od Grada Livna, kao i Vlade Hercegbosanske županije te viših razina vlasti

U Livnu je otvoren poslovni inkubator, površine tristo metara četvornih, kojega će budući poduzetnici moći koristiti kroz razne programe inkubacije. Nakon svečanosti otvorenja uslijedila je konferencija pod nazivom "Business Forum Livno 2018." na kojoj je predstavljena zaklada Linnovate kao i sam poslovni inkubator. Naime, priču su prije izvjesnog vremena pokrenuli uspješni Livnjaci u svijetu, te domaće snage. Riječ o Marinu Joziću, Stipi Celaru, Mati Rimcu, Bernardinu Ćenanu i Boži Periću. Svesrdnu potporu dobili su od Grada Livna, kao i Vlade Hercegbosanske županije te viših razina vlasti.
-Inicijativa, a potom i suradnja, preduvjet su za bilo koju vrstu poslovanja. Danas, ovim današnjim sastankom zaokružujemo tu jednu priču s dobrom inicijativom, idejom i spremnošću svih sudionika s ciljem stvaranja boljeg poslovnog okruženja za perspektivniju budućnost u gradu Livnu, kazao je u svom uvodnom obraćanju na konferenciji gradonačelnik Livna Luka Čelan. Govorio je o nastojanjima Grada Livna na dosadašnjem stvaranju povoljnih uvjeta kako za domaća tako i strana ulaganja, te naglasio aktivnosti koje su i osnovna zadaća jedinice lokalne samouprave, a to je osiguravanje uvjeta za ulaganja na ovom prostoru što se prije svega odnosi na katastarsko pripremanje zemljišta, uređivanje gospodarskih zona, izgradnju kompletne infrastrukture.

Također je istaknuo i pogodnosti koje Grad osigurava, a odnose se na najpovoljniju cijenu zemljišta za proizvodne pogone koja iznosi samo jednu konvertibilnu marku po metru četvornom, potom pogodnosti neplaćanja komunalne pristojbe za izgradnju proizvodnih pogona, sufinanciranje zapošljavanja u proizvodnim djelatnostima, subvencioniranje kamata u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji, te financijsku potporu livanjskim poljoprivrednicima.

-Danas, na žalost, Općine i Gradovi imaju veoma male ovlasti za neku značajniju pomoć koju bi mogli pružiti ulagačima. Naši utjecaji na zakonska rješenja su mala, gotovo zanemariva, prije svega kada govorimo o poreznoj politici. Upravo i iz tih razloga potrebna nam je podrška i pomoć, ne samo s polja politike, nego i od strane drugih sektora društva, kako gospodarskog tako i poslovnog. Stoga jednu ovakvu inicijativu, otvaranja poslovnog inkubatora podržavam, i izražavam spremnost Grada na suradnju, kazao je gradonačelnik Čelan.
Nazočnima se obratila i zamjenica predsjedatelja Zastupničkog doma Parlamentarne Skupštine BiH Borjana Krišto. Istaknula je veliki značaj ovakvog jednog projekta koji će, kako je kazala, pružiti okvir za sve mlade poduzetnike, unaprijediti gospodarstvo te, pružanjem inicijalnih resursa kao i adekvatnih znanja i vještina, pomoći pojedincima da ostvare svoje poduzetničke potencijale.
-Smatram da će na uspjeh ovog projekta značajan utjecaj imati i naši dokazani poduzetnici od kojih očekujemo suradnju, jer će oni na neki način biti mentori ovim mladim početnicima kako da uđu u svijet biznisa i pronađu ulagače za svoje projekte. S obzirom na to da se u svijetu ovaj model pokazao kao uspješan u spajanju dobrih ideja sa potrebnim kapitalom za njihovu realizaciju, uvjerena sam da će i ovaj naš budući tehnološki park iznjedriti niz uspješnih gospodarskih projekata, istaknula je Krišto.
Osnovni cilj zaklade Linnovate jest izgradnja inovativnog poslovnog okruženja za stvaranje perspektivnije budućnosti koje će mladima ponuditi alternativu, odnosno mogućnost kreiranja samostalne i neovisne budućnosti, dok će se rad zaklade temeljiti na podršci edukaciji, poduzetništvu, izvozu, te financiranju.
Na konferenciji, na kojoj se okupilo više od dvije stotine posjetitelja,  predstavljeno niz uspješnih priča sličnih organizacija, poduzetnika širom regije, kao i upoznavanje s dostupnim mogućnostima financiranja. Na konferenciji je bilo riječi i o suradnji sa zajednicama Livnjaka u inozemstvu.
 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?