Najviše rođenih u SŽ-u, sklopljenih brakova u TŽ-u

U jednom mjesecu 426 više umrlih nego rođenih, u HNŽ-u i PŽ-u nema rastava

27.04.2023.
u 21:45

Demografsku sliku BiH obilježava neprekidna prirodna depopulacija, tj. veći broj umrlih nego živorođenih, starenje stanovništva, disbalans u dobnoj strukturi stanovništva, kao i negativan saldo neto migracija, piše Večernji list BiH. Kada je riječ o kretanju ukupnog broja stanovnika, vidljivo je kako se taj broj drastično smanjuje posljednjih godina u BiH. Kako su zabilježili statističari Federalnog zavoda za statistiku, posljednjih godinu dana ni u jednom mjesecu nije zabilježen veći broj rođenih u odnosu na broj umrlih. Naime, od ožujka prošle godine do veljače ove godine najviše rođenih zabilježeno je u prosincu, a kako je prikazano, rođeno je 1578 djece. U godinu dana najviše se tugovalo u ožujku lani, kada je preminulo 2325 osoba. Najviše sklopljenih brakova zabilježeno je u kolovozu prošle godine - 1739, srpnju 1453, dok je u rujnu priređeno 1220 zabava u povodu sklapanja braka. Najviše rastava zabilježeno je u studenome, kada je 145 parova istupilo iz bračne zajednice.

Prirodni prirast

Promatrajući posljednje podatke prikazane u dokumentu entitetskog Zavoda za statistiku, u veljači su obitelji u FBiH dobile 1264 nova člana, a kako se navodi, sve majke su rodile u zdravstvenim ustanovama. Istog mjeseca preminulo je 1690 osoba, što znači da je prirodni prirast u samo jednom mjesecu u minusu od 426. Od ukupnog broja rođenih na svijet je, prema podacima, stiglo više dječaka (676) u odnosu na djevojčice, kojih je u veljači rođeno 588. Analizirajući podatke po županijama, uočava se pozitivan podatak, a to je da je u jednoj županiji, Sarajevskoj, u veljači zabilježen veći broj rođenih (376) u odnosu na broj umrlih (362), odnosno 14 djece više je rođeno u odnosu na broj umrlih, a među preminulima toga mjeseca je i jedno dojenče. U istoj županiji promatranog mjeseca zaključeno je 88 brakova, dok je 19 parova istupilo iz bračne zajednice. Najviše brakova u FBiH u veljači zaključeno je u Tuzlanskoj županiji.

Natalitet i mortalitet

Tog mjeseca 110 mladih uplovilo je u bračnu luku. Osim brakova, ova županija imala je i najviše rastava u odnosu na ostale županije (29 samo u veljači). I dok se TŽ može pohvaliti najvećim brojem sklopljenih brakova, prirodni prirast joj je u debelom minusu. Statistike bilježe da je 86 više umrlih nego rođenih (rođenih 257, a umrlih 343).

Posavska i Hercegovačko-neretvanska županija u veljači nisu imale ni jednu rastavu. Posavska županija imala je 15 živorođenih i 33 umrlih, odnosno 18 je više umrlih u odnosu na broj rođenih. Čak 84 više umrlih (182) u odnosu na broj rođenih (98) imala je i Hercegovačko-neretvanska županija, a sklopljena su 43 braka. U ZHŽ-u živorođeno je 33 djece, umrlo 77 osoba, a 27 parova stupilo je u bračnu zajednicu. Sedam parova u Hercegbosanskoj županiji stupilo je brak, rođenih je 20, a umrlih 53, stoji, među ostalim, u podacima FZS-a.

- Podaci o živorođenim i mrtvorođenim osobama svrstavaju se prema uobičajenom mjestu stanovanja majke, o umrlim prema uobičajenom mjestu stanovanja umrle osobe, za sklopljene brakove prema uobičajenom mjestu stanovanja mladoženje, a razvedeni brakovi svrstavaju se prema posljednjem uobičajenom mjestu stanovanja bračnog para - priopćeno je iz entitetskog Zavoda za statistiku.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?