Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

U Jajcu vidimo ogromne odjeke hrvatske povijesti

13. rujna 2019. u 16:58 1 komentara 1056 prikaza

Na današnji dan, 1995. godine hrvatske snage podigle su stijeg na jajačkoj tvrđavi te ovim činom obznanile slobodu ovoga kraja.

Danas, 24 godine kasnije, hrvatski branitelji, pripadnici HVO-a i HV-a kao i brojna izaslanstva uključujući i izaslanstvo HDZ-a BiH i HNS-a predvođeno predsjednikom dr. Draganom Čovićem pohodila su kraljevski grad Jajce kako bi odala počast žrtvi ovog grada za slobodu hrvatskog naroda u BiH.

„Ovdje smo kako bismo barem pokušali podijeliti vašu bol“, kazao je predsjednik Federacije i dopredsjednik HDZ-a BiH, Marinko Čavara u svom govoru na svečanoj akademiji obraćajući se prvenstveno obiteljima poginulih i nestalih branitelja te dodao kako se prilikom ovakvih obljetnica miješaju osjećaji tuge i sreće, ali koji na koncu proizvedu ponos, ponos na hrvatske branitelje ali i ponos na ovaj dio povijesti. „Upravo ovdje u Jajcu vidimo ogromne odjeke povijesti stoga ne smijemo zaboraviti važnost ovog kraljevskog grada nego čuvati sjećanje na našu turbulentnu prošlost i istinu o istoj“, kazao je predsjednik Federacije dodavši kako i u današnjem vremenu moramo čuvati jedinstvo hrvatskog naroda koji kroz Hrvatski narodni sabor može doći do jednakopravnosti te izjednačavanja kolektivnih i pojedinačnih prava, odnosno da svojevrsna borba za slobodu traje i dalje.

Pozdrave u ime predsjednika Hrvatskog sabora ali i svih zastupnika u istom nazočnima je prenio Josip Đakić kazavši kako je iznimno časno biti danas u Jajcu te da će Hrvatska država vječno brinuti o položaju svog naroda u BiH.

Posebno emotivan govorio imao je general HVO-a i jedan od zapovjednika VRO Maestral Stanko Sopta koji je pozdravio sve časnike, dočasnike, vojnike HV-a i HVO-a kazavši kako često sa zahvalnošću i divljenjem razmišlja o tim ratnicima i njihovoj spremnosti na žrtvu, spremnosti da žrtvuju vlastite živote. „Ti momci su otkupili hrvatsku slobodu, njihova krv obojila je naše rijeke“ kazao je general Sopta.

Čestitke povodom oslobođenja njihova grada uputili su i dužnosnici Jajca, ispred braniteljske udruge „13.rujan“ Ante Brtan te predsjednik Općinskog vijeća Jajce Ivo Šimunović poručivši kako žrtva iz ljubavi podnesena neće biti zaboravljena.

Protokol obožavanja započeo je svečanim mimohodom kroz grad veterana hrvatskih snaga praćenih ratnim zastavama, sve do župne crkve u kojoj je slavljena sveta misa.

Fra Vinko Marković, gvardijan Franjevačkog samostana Sv. Luke i župnik župe Uznesenja BDM u Jajcu na svetoj misi posebno je pozdravio sve nazočne hrvatske branitelje, obitelji poginulih kao i sve predstavnike vojne i civilne vlasti, vjernike koji su došli iz okolnih krajeva te kolege svećenike.

Fra Vinko je na misi koja je slavljena za poginule branitelje čestitao 24. obljetnicu oslobođenja kraljevskog grada Jajca te kazao kako su Jajački branitelji potpomognuti brojnim pripadnicima drugih jedinica, pred nasiljem izabrali braniti vlastite živote, obitelji, domove, identitet i čast te da je naša moralna obaveza da se na ljudski i vjerski način prisjetimo njihove žrtve.

Žrtvi poginulih hrvatskih branitelja ovoga kraja prije svečane akademije poklonila su se izaslanstva HNS-a, ratnih zapovjednika hrvatskih snaga VRO Maestral, izaslanstvo udruga proisteklih iz Domovinskog rata BiH i Republike Hrvatske, izaslanstvo Republike Hrvatske te izaslanstvo Ministrice obrane dok su cijelom događaju nazočili hrvatski politički predstavnici sa svih razina i iz cijele BiH.

Podsjećamo, oslobođenje Jajca izvršeno je u sklopu operacije Maestral koja je počela 08.rujna a grad Jajce je oslobođen 13.rujna 1995.godine.

 | Autor :  | Autor :

  • Mcro:

    Zašto se forsa hrvaćenje, zašto... snage Herceg Bosne...onog naroda i djela slobodne zemlje našeg ponosnog zadnjeg ostatka kršćanskog Bosanskog kraljevstva koje se borilo 40 godina nakon pada bosne... 1-bosna je pala jer je napadnuta sa dvje strane, hrvati i ugari ... prikaži još!i sa sjevera, turci sa jugoistoka, 2-stalan otpor turcima koji nas je košto da nas je ostalo 10 000 u cjeloj BiH, di su tad bili hrvati? 3- ustanak naših rimokatolika protiv turaka, di su tad bili hrvati? čuvali hrvatsku granicu oko BiH da naše izbjeglice nemogu potražit utočište 4- aneksija BiH od strane austrougarske , di su tad bili hrvati? ubijali su nas rimokatolike naše ljude naše ustanike!! ubijali su naše vođe ustanka, vratili su turke na upravljačke funkcije, gušili su naše pobune za cara franju, zatrli su herceg bosnu, da bi primirili ljude organizirali su svoju herceg bosnu i stiskali s hrvaćenjem dok su postojali a to je nastavila hrvatska zbog svojih pretenzija na naš narod teritorij prvo..danas im služimo kao glasačka kutija, kao daju nam nešto za bolnice sveučilišta a mi njima dajemo samo struje 5 puta više i besplatno..da to prodajemo nebi trebali gledat milostinje iz hrvatske, živila bi industrija a ne prokleti foteljaši kradezea Jajce smo mi napravili braćo rimokatolici, naši predci su jednim djelom bili za narodnu verziju crkve ali bosanska crkva je bila crkva a ne džamija, i onih 40 godina nakon pada većine bosne pripadnici crkve bosanske su klali turke pod zastavom križa, nedajte turcima svoje