Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

U Istočnoj Ilidži je 86% pismenih stanovnika

22. studenoga 2016. u 10:00 0 komentara 76 prikaza
kf

Ova općina se nalazi na krajnjem jugoistočnom dijelu Sarajevskog polja u podnožju Igmana. Na istoku su padine Trebevića. Na sjeveru graniči sa Sarajevom kod naselja Dobrinja, a na zapadu je granica s općinom Ilidža, kod naselja Hrasnica i Butmir. Prosječna nadmorska visina je 500m. Općina je nastala nakon rata u BiH pod nazivom Srpska Ilidža, od dijela prijeratne općine Ilidža koja i danas egzistira pod tim imenom, što je Ustavni sud BiH proglasio nelegalnim i diskriminatornim zbog pridjeva “srpski” u imenu općine. Sud je privremeno promijenio naziv Srpska Ilidža u Kasindo odlukom 2004., nakon čega je Skupština općine Kasindo donijela odluku da se općina preimenuje u Istočna Ilidža.

Prema podacima posljednjeg popisa stanovništva, u općini Istočna Ilidža žive 14.763 stanovnika, dok je, prema popisu iz 1991. godine, ova općina pripadala općini Ilidža i imala 67.937 stanovnika. Muškaraca je 7069, dok su žene 7694. Prema nedavno objavljenim službenim podacima stoji kako u Istočnoj Ilidži danas živi 156 Hrvata, Bošnjaka je 648, dok je Srba 13.755. Ostalih je 98, stanovništva bez odgovora je 10, dok se 96 osoba nije izjasnilo po nacionalnoj osnovi.

Broj kućanstava

Popis je obuhvatio i kućanstva kojih u ovoj općini ima 5007. Broj kućanstava koja obavljaju poljoprivrednu aktivnost iznosi 1047.

Cijeli tekst čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH...

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.