Potvrđeno

U idućoj godini za bh. građane pojeftinjuje plin

jasmin salkić
27.11.2020.
u 08:40

Jasmin Salkić, direktor tvrtke BH Gas, za N1 je kazao da prate stalna kretanja nafte i naftnih derivata i radeći na planu za narednu godinu uvidjeli su koliko mogu ići "prema dolje", spuštajući cijene plina bh. građanima.

"Prvenstveno je to trebalo ići na 500 KM, ali našli smo prostora za naše dobro poslovanje i cijena ide na 480 KM, dakle 8,5 posto. Gledajući to kroz neko ranije razdoblje, čak i onih 30 posto što se ranije dizala cijena, danas je palo ispod te cijene", rekao je Salkić u razgovoru za N1 Televiziju.

Za domaćinstvo, naveo je, danas se praktično dođe do toga da je plin jedino skuplji od drva, izuzev ako ne govorimo o prljavom uglju koji se stalno koristi.

"Nama je jako bitno vratiti povjerenje u korištenje prirodnog plina kao ekološki ekonomskog prihvatljivog goriva. Uradili smo neke matematike za budućnost novih projekata i ne sumnjamo da sada može doći do potošnje oko 200 milijuna kubika plina", kazao je direktor BH Gasa, dodajući da je to jako bitno zbog zraka koji udišemo, odnosno da se smanje ložišta, jer, kako je rekao, do velikog broj ljudi je došla mreža i bilo bi dobro da pristupe i počnu koristiti prirodni plin", rekao je Salkić.

Govoreći o plinovodu Južne interkonekcije, odnosno njegovoj sigurnost, naglasio je da se mora završiti do naredne tri do tri i pol godine, jer može se ugroziti opskrba postojećeg pravca, s obzirom, kako je rekao, na njegovu dotrajalost, korištenje i neulaganje pogotovo od Republike Srbije.

"Narednog tjedna na Parlamentu Federacije BiH ćemo pripremiti zakon o Južnoj interkonekciji. Mi smo taj zakon uputili već prema oba Doma. Jako je bitno da nam dođe taj zakon i omogući nam da što prije izvršavamo i dobivamo dozvole i terenski tzv. prljavi posao, izdavanje dozvola, vađenje papira itd. Samo da bismo našim građanima osigurali budućnost u eko prihvatljivim uvjetima", rekao je Salkić.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije