U Hrvatskoj živi oko 200 tisuća osoba s astmom

astma
05.05.2024.
u 13:22

 

 U Hrvatskoj živi oko 200 tisuća osoba s astmom, pri čemu polovica njih ima poteškoća u održavanju kontrole nad svojim stanjem, a godišnje se bilježi 12 tisuća novih slučajeva u zemlji, istaknuto ju u subotu u povodu Svjetskog dana astme.

 

Samo u Hrvatskoj, procjenjuje se da oko 200 tisuća osoba živi s astmom, pri čemu polovica njih ima poteškoća u održavanju kontrole nad svojim stanjem. Godišnje se u Hrvatskoj zabilježi 12 tisuća novih slučajeva astme, što ističe hitnu potrebu za sveobuhvatnim strategijama upravljanja", upozorili su Hrvatsko torakalno društvo, Zaklada Hrvatska kuća disanja i Udruga pacijenata "Udah života".

One će, u sklopu obilježavanja Svjetskog dana astme, diljem Hrvatske voditi javnozdravstvene kampanje i edukativne programe čiji je cilj podizanje svijesti o astmi i promicanje zdravlja pluća, s posebnim naglaskom na djecu.

Kampanja će započeti javnozdravstvenim događajima u Gajevoj ulici u Zagrebu te u Atriju palače Cedulin u Zadru, s početkom u 10 satiSlogan kampanje je „S ljubavlju, bez dima – za zdravu obitelj svima“.

Na globalnoj razini bilježi se oko 260 milijuna ljudi koje pate od astme te oko 450 tisuća smrti godišnje,  

Kao odgovor na taj zdravstveni problem, Hrvatsko pulmološko društvo, u suradnji s Hrvatskim torakalnim društvom, izradilo je prošle godine smjernice za liječenje astme koje su usklađene sa strategijom Globalne inicijative za astmu (GINA). U njima se ističe važnost postizanja kontrole astme minimalnom primjenom lijekova i smanjenje ovisnosti o inhalatorima s kratkodjelujućim beta2-agonistima.

"Unatoč tome što je astma doživotno stanje s individualnim varijacijama u simptomima, nju je moguće uspješno kontrolirati primjerenim upravljanjem. Jednostavne krvne pretrage mogu pomoći u identifikaciji specifičnih podtipova astme, poput eozinofilne astme, koja pogađa gotovo 7 od 10 pacijenata s teškom astmom", navodi se u priopćenju voditelja kampanje.

Uz primjenu personaliziranih i preciznih terapijskih pristupa, uključujući biološke terapije, smjernice za liječenje astme nastoje poboljšati ishode i povećati kvalitetu života pacijenata s astmom, dodali su. 

Astma je heterogena bolest koju karakterizira kronična upala dišnih putova, a njezini simptomi mogu biti nedostatak zraka, kašalj i stisak u prsima. Ako se ne liječi, ovi simptomi mogu varirati u intenzitetu tijekom vremena, što dovodi do progresivnog ograničenja protoka zraka u plućima.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije