Iseljavanje

U Hrvatskoj sve više stranih radnika, najviše iz BiH, Srbije i Nepala

11.09.2023.
u 19:28

Vodeća grana za koju su izdane dozvole je graditeljstvo s 39.146 izdane dozvole, dok je sektor turizma i ugostiteljstva zauzeo drugo mjesto s 37.022 dozvole

Nedostatak perspektive, loša opća klima, niske plaće, kršenje prava radnika… - samo su neki od pokretača sve masovnijeg iseljavanja mladih i obrazovanih ljudi iz Bosne i Hercegovine. Tako je samo u ovoj godini, točnije od 1. siječnja do 31. srpnja, iz BiH u Hrvatsku doslovno “preseljen” grad veličine Viteza, koji je, prema popisu iz 2013. godine, imao 25.836 stanovnika.

Podatke o brojkama radnika, kao i zemljama iz kojih dolaze, a koji su u spomenutom razdoblju ušli u Republiku Hrvatsku, moguće je pronaći u Pixsellovoj infografici prema čijim informacijama u broju izdanih radnih dozvola prednjače državljani BiH.

Graditeljstvo, turizam...

Kako stoji u detaljnoj analizi, u prvih sedam mjeseci u Hrvatskoj je izdano više od 100.000 radnih dozvola za strance. U promatranom vremenu najviše dozvola izdano je državljanima BiH - 25.213. Na drugom mjestu su državljani Srbije sa 17.395 izdanih dozvola, dok su Nepalci na trećem mjestu - 13.325.

Zašto Nepalce privlači Hrvatska, nedavno je u RTL Direktu otkrio član Udruge Nepalaca Sujan Paudel, koji je rekao da je u Nepalu jako teško naći dobro plaćen posao. - Ako i dobijemo posao, nemamo velike plaće. Minimalna plaća u Nepalu je između 100 i 150 eura. Ne možete ništa s plaćom od 150 eura - objasnio je. U Hrvatskoj, kako je dodao njegov sunarodnjak, zarade od 700 do 750 eura.

Na četvrtom mjestu su državljani Sjeverne Makedonije kojima su izdane 10.322 radne dozvole. Indijca koja su novi dom pronašla u Hrvatskoj, prema statici, u sedam mjeseci ove godine su 8242. Nešto malo manje od Indijaca u susjednu Hrvatsku stiglo je državljana Kosova. Njima su za razne poslove izdane 6524 dozvole. Među 10 država iz kojih su se radnici odlučili iseliti i bolju budućnost pronaći u Hrvatskoj su Filipini, Bangladeš, Turska i Albanija. Analizirano je i za koje su se poslove sve izdavale dozvole.

Kako se navodi, vodeća grana za koju su izdane dozvole je graditeljstvo s 39.146 izdanih dozvola, dok je sektor turizma i ugostiteljstva zauzeo drugo mjesto s 37.022 dozvole. U industriji je novi posao pronašlo 13.260 stranih radnika, sektoru prometa i veza 5742, dok su u sektoru trgovine u Hrvatskoj zaposlena 3094 stranca.

Kako je prikazno u Pixsellovoj infografici, od ukupnog broja izdanih dozvola, 20 posto ih je produljenih, dok ih je čak 64,6 posto izdano na osnovi novog zapošljavanja. U ukupnom omjeru sezonskih radnika je 15,3 posto.

Upozorenje

Na sve masovnije iseljavanje iz BiH upozoravaju i stručnjaci koji navode kako bh. tržište rada ide prema kolapsu. - Idemo prema novoj krizi, kada ćemo, nakon što Njemačka, Austrija, Slovenija i zemlje okruženja povuku i ovo malo radnika što je ostalo, biti u situaciji da niti ćemo imati domaću radnu snagu ni strategiju za uvoz radne snage. Pokušavamo uvjeriti vlasti da počnu raditi na ovim pitanjima - upozoravaju stručnjaci.

Zbog rapidnog iseljavanja i poslodavci u BiH primorani su uvoziti radnu snagu, a kako pokazuju podaci Zavoda za zapošljavanje, samo u lipnju ove godine stranim državljanima odobreno je 179 radnih dozvola.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije