Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

U Hercegovini otkriven gama soj koronavirusa

Uzorak je uzet 5. srpnja u suradnji sa Zavodom za mikrobiologiju i molekularnu dijagnostiku Sveučilišne kliničke bolnice Mostar
12. srpnja 2021. u 17:22 0 komentara 621 prikaza
virus
Foto: Reuters

U Laboratoriju za molekularno genetička i forenzička isipitivanja Veterinarskog fakulteta u Sarajevu, na uzorku koji je uzet od jednog stranog državljanina koji boravi u BiH, točnije u Hercegovini, otkriven je gama soj koronavirusa.

Radi se o tzv. brazilskom soju, a prema riječima magistrice biologije i genetike Šejle Goletić, šefice tima za sekvencioniranje, uzorak je uzet 5. srpnja u suradnji sa Zavodom za mikrobiologiju i molekularnu dijagnostiku Sveučilišne kliničke bolnice Mostar, piše Faktor.ba.

“S obzirom da se radi o stranom državljaninu, postavlja se pitanje efikasnosti sustava nadzora. Naime, u ovakvoj situaciji logično je postaviti pitanje na koji način su ti ljudi prvo naupustili vlastitu državu, a potom ušli u BiH, jer ih zasigurno nisu ‘pokupili’ u našoj zemlji”, pita Goletić.

Kaže kako je gama soj prvi put otkriven u Japanu kod državljanina Brazila.

“Za gama soj je, pored ostalog, karakteristično da je imunoinvazivan, odnosno da je u stanju lakše zaobići imunitet nastao prirodnom infekcijom ili cjepljenjem. Naravno, to ne znači da oni koji su se cjepili protiv COVID-19 nemaju zaštitu, jer cjepivo i dalje predstavljaju najbolju i najefikasniju zaštitu koja će zasigurno umnogome ublažiti simptome”, navela je Goletić.

Dodaje kako je u Laboratoriji za molekularno genetička i forenzička isipitivanja na 24 reprezentativna uzorka, koja su uzeta sa područja Hercegovine, Tuzlanske i Sarajevske županije, utvrđena cirkulacija delta soja kod domaćeg stanovništva, ali i među stranim državljanima.

Podsjetimo, početkom stpnja u našoj zemlji otkriveni su prvi slučajevi delta soj koronavirusa.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.