Agencija za upravljene oduzetom imovinom

U godini dana oduzeta nezakonito stečena imovina vrijedna oko 5 milijuna maraka

16.06.2017.
u 13:00

Federalna agencija za upravljanje oduzetom imovinom dobit će od Vlade FBiH 500.000 KM za njezine operativne poslove. Isti iznos novca odobren joj je i prošle godine, a ta su sredstva utrošena za prve aktivnosti Agencije te, kako stoji u izvješću, one su i realizirane, piše Večernji list BiH.

Veliko zanimanje

Ravnatelj Federalne agencije za upravljanje oduzetom imovinom Kenan Kapo tada je izjavio kako bi taj novac trebao biti dovoljan za ozbiljniji početak rada te institucije i zapošljavanje potrebnih kadrova. Postoji veliko zanimanje međunarodnih organizacija i veleposlanstava prijateljskih država koje su spremne dati značajnu pomoć za rad te institucije. No, to ovisi o uvjetima za rad koje treba osigurati Vlada FBiH”. Na početku njezina rada zabilježeni su konkretni uspjesi, što pokazuje i podatak da je blokirana imovina vrijedna više od pet milijuna KM. Prema planu rada, Agencija je trebala primiti 40 djelatnika, ali Vlada FBiH odobrila je polovinom prošle godine zapošljavanje šest državnih službenika i četiri namještenika. Nakon silnih pregovora, gomile pisama i igre “gluhih telefona”, Federalnoj agenciji za upravljanje oduzetom imovinom dan je konačno na korištenje bez naknade dio od 133 četvorna metra u okviru objekta kompleksa “Rakovica” u Binježevu, u općini Hadžići. No, to je daleko od početka da ta Agencija u praksi počne s radom. Više od tri godine potrošeno je da se usvoji Zakona o oduzimanju nelegalno stečene imovine kaznenim djelom, ali do danas nema ni jedne pravomoćne sudske odluke kojom bi se oduzelo okrivljeniku nelegalno stečenu imovinu, bilo u novcu, pokretnini ili nekretnini.

Primjeri oduzete imovine

Prema istraživanju koje je uradila Federalna agencija za upravljanje s oduzetom imovinom, od 2003. do 2014. u Federaciji BiH donesene su presude kojima je oduzeta imovinska korist stečena kaznenim djelom u vrijednosti od oko 12 milijuna maraka. Prije nekoliko dana Federalna agencija za upravljanje oduzetom imovinom oduzela je pansion “Monik” u sarajevskoj Ulici Envera Šehovića, za koji se neslužbeno doznaje kako je vlasništvo Alije Delimustafića, bivšeg ministra MUP-a u RBiH. Informaciju o oduzimanju imovine za Radiosarajevo.ba potvrdio je Kenan Kapo, ravnatelj Federalne agencije. On tvrdi kako je pansion oduzet na osnovi odluke Županijskog suda u Sarajevu. “Privremeno je oduzeta nekretnina u vlasništvu gospođe Edine Mutevelić, koja se privremeno daje na upravljanje našoj Agenciji, a mi ćemo dalje, u skladu sa zakonskim rješenjima, nastaviti upravljati tom nekretninom”, kazao je Kapo.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije