Pružanje ugostiteljskih usluga u uredima FBiH pod lupom revizora

U federalnim institucijama se pojelo i popilo milijun maraka

restoran Okrugljak
Foto: Robert Anić/PIXSELL
08.08.2014.
u 10:40

Entitetska revizija provjerila je poslovanje Službe za zajedničke poslove tijela FBiH

Iako su među bolje plaćenim “radnicima” u Bosni i Hercegovini, suci i tužitelji u državnom Sudu i Tužiteljstvu trebali bi uskoro dobiti nove financijske privilegije, a prije svega pravo na naknadu za odvojeni život, topli obrok i troškove prijevoza.

Još prošle godine je pokrenut proces izmjena zakonskih propisa kako bi se ispoštovala odluka Ustavnog suda BiH kojom je utvrđeno da su suci, tužitelji i određene kategorije stručnog osoblja u pravosudnim institucijama na državnoj razini diskriminirani jer nemaju pravo na naknadu za odvojeni život, topli obrok i troškove prijevoza.

Obveza po odluci suda

Zakonske izmjene nedavno su upućene u parlamentarnu proceduru, a zbog kraja mandata aktualne vlasti neizvjesno je kada će one biti razmatrane. No, konačno usvajanje ne bi trebalo doći u pitanje jer je to obveza po odluci Ustavnog suda BiH.

Uz osnovne plaće koje se kreću od 3800 do 4400 KM, a s minulim radnim stažom i više od 5000 maraka, suci i tužitelji koji nisu iz Sarajeva, odnosno koji žive 80 kilometara dalje od radnog mjesta, dobit će 300 maraka naknade za odvojeni život. Po 400 maraka će dobivati za smještaj. Sva ova prava ostvarivala bi se na teret državnog proračuna, a samo po ovim osnovama ukupni troškovi procijenjeni su na 158.356 maraka na godišnjoj razini. Procjenjuje se da bi 17 sudaca i tužitelja koristilo ovo pravo na naknadu.

Urađena je i procjena troškova za prehranu, odnosno topli obrok sudaca i tužitelja, kao i dijela stručnog osoblja u pravosudnim institucijama.Ti troškovi bi iznosili 437.054 maraka. Ukupno bi za sve nove naknade pravosudnim djelatnicima na državnoj razini, uključujući i troškove prijevoza, iz proračuna bilo potrebno osigurati 754.569 maraka.

Nacionalna zastupljenost

Osim što bi na ovaj način bila ispoštovana presuda Ustavnog suda BiH, iz Vijeća ministara ističu još neke, također, vrlo važne koristi od novog zakona.

- Uvođenje naknade za odvojeni život i naknade troškova prijevoza na posao i s posla stimulirat će kandidate za pravosudne pozicije da se prijavljuju na pozicije izvan mjesta njihova prebivališta, čime će se omogućiti postizanje adekvatne nacionalne zastupljenosti nositelja pravosudnih dužnosti u BiH, navodi se u obrazloženju zakona.

Spomenuta materijalna prava nisu jedina na kojima inzistiraju u državnom pravosuđu. Skupina tužitelja i stručnih suradnika istražitelja i pravnika iz Tužiteljstva BiH odlučila je nedavno tužiti državu jer im nije omogućila pravo na naknadu za posebne uvjete rada zbog čega su, kako tvrde, oštećeni za 700 tisuća maraka.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije