U FBiH povremeni slučajevi hripavca, procijepljenost 68%, nemamo imunitet

storyeditor/2023-04-04/dijete_bolesno_gripa_prehlada_pixabay.jpg
26.10.2023.
u 19:13

U više zavoda za javno zdravstvo u Federaciji BiH bilježe se povremeni slučajevi hripavca (pertusis, veliki kašalj, kukurikavac), akutne, visoko zarazne bakterijske bolesti koju karakteriziraju napadi kašlja koji obično završavaju dugotrajnim kreštavim udahom, izjavio je Siniša Skočibušić, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH, istaknuvši kako je, nažalost, opseg imunizacije ovim cijepljenjem 68 posto.

Uzročnik hripavca je bakterija Bordetella pertussis. Nakon ulaska u dišni sustav novog domaćina, bakterije se brzo razmnožavaju i počinju stvarati toksine (pertusisni toksin PT) i druge biološki aktivne tvari. Jedna od najvažnijih posljedica infekcije je oštećenje i poremećaj funkcije respiratornog epitela s posljedičnim stvaranjem gustog i žilavog sekreta i nemogućnošću njegova normalnog izbacivanja.

- Cijepljenje je ključna preventivna mjera, no, nažalost, opseg imunizacije ovim cijepljenjem je 68 posto, što ne obuhvaća kolektivni imunitet koji bi trebao biti iznad 90 posto - kazao je Skočibušić, upozorivši da ova bolest, osobito kod novorođenčadi, može izazvati ozbiljne posljedice, dok se kod odraslih, uz antibiotsku terapiju, uglavnom uspješno liječi. - Širi se kapljičnim putem, a preventivne mjere kod hripavca su cijepljenje, izolacija i profilaksa. S jedne strane važna je prevencija eliminacije prijenosa, a s druge prevencija samim crpljenjem - ističe ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo FBiH.

Ponovio je i važnost imunizacije obveznim redovitim kalendarom cijepljenja jer je hripavac nešto što može, kako kaže, stvarati ozbiljne poteškoće i, nažalost, biti fatalno kod manjeg broja inficirane djece.

Veliki kašalj (pertusis) jedna je od najzaraznijih infektivnih bolesti, koja je poslije Splita potvrđena i u osnovnoj školi u Zagrebu. Slučaj hripavca potvrđen je i u HNŽ-u.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?