Donosimo

U FBiH 350 predstavništava iz 38 zemalja, najviše iz Hrvatske

25.11.2017.
u 07:00

Na prostoru Federacije BiH registrirano je 350 stranih predstavništava iz ukupno 38 zemalja svijeta. Prema bosanskohercegovačkom zakonodavstvu, stranci, odnosno strane pravne osobe, mogu osnivati predstavništva koja će ih predstavljati na teritoriju Bosne i Hercegovine u cilju istraživanja tržišta, obavljanja propagandnih, informativnih poslova te radi svog predstavljanja, piše Večernji list BiH. 

Predstavništvo je sastavni dio strane osobe, nema status pravnog subjekta i ne može zaključivati ugovore uime utemeljitelja. Među 350 takvih predstavništava u Federaciji BiH dominiraju ona iz Hrvatske.

Njih je ukupno 90, što znači da iza svakog četvrtog predstavništva u FBiH stoji pravna osoba iz Hrvatske. Značajan broj predstavništava je i iz Slovenije (39), SAD-a (31) te Srbije (23) i Njemačke (22). Na popisu najzastupljenijih predstavništava slijede Austrija, Mađarska, Italija, Švicarska i Turska, dok su iz cijelog arapskog svijeta u FBiH registrirana tek dva predstavništva, i to po jedno iz Egipta i Ujedinjenih Arapskih Emirata. Zanimljivo je da u Federaciji po jedno predstavništvo imaju i pravni subjekti iz Afganistana i Britanskih Djevičanskih otoka.

Kako se moglo i očekivati, najveća koncentracija stranih predstavništava je u Sarajevu. Čak 258 ih je registrirano tu, što znači da se tri od četiri predstavništva nalaze u Sarajevu. Mostar je drugi grad u Federaciji po broju stranih predstavništava jer su u ovom hercegovačkom središtu 22.

Široki Brijeg je treći s 13, a Tuzla četvrta s devet stranih predstavništava. U Zenici ih je registrirano sedam, a u svim ostalim gradovima u FBiH 41. Zanimljivo je pogledati i raspored stranih predstavništava po županijama, što također otkriva razinu ekonomske aktivnosti stranaca na pojedinim područjima Federacije BiH. Sarajevska županija, dakako, prednjači s 259 stranih predstavništava, a nakon nje dvije hercegovačke županije. U Hercegovačko-neretvanskoj su registrirana 34, a u Zapadnohercegovačkoj 24 predstavništva stranih pravnih subjekata. Zeničko-dobojska ima 14, Tuzlanska 11, a Unsko-sanska županija tri strana predstavništva. Po dva su registrirana u Hercegbosanskoj i Posavskoj županiji, dok je jedina županija u Federaciji u kojoj još nema ni jednog stranog predstavništva Bosansko-podrinjska. Jedan od razloga je sigurno i blizina Sarajeva te činjenica da poslovne aktivnosti mnogi strani subjekti pokrivaju preko predstavništava u Sarajevu. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije