posljedice necjepljenja djece

U EU deseci tisuća zaraženih ospicama, u BiH mjere opreza, a roditeljima novčana kazna ako ne cijepe dijete

ospice
04.02.2019.
u 21:55

List The Guardian analizirao je nedavno podatke Svjetske zdravstvene organizacije, koji pokazuju da je prošle godine diljem Europe zabilježeno oko 60.000 slučajeva zaraze ospicama, što je dva puta više nego godinu ranije i najviše u ovom stoljeću. Zabilježena su i 72 smrtna slučaja, što je također dva puta više nego 2017. godine. Vytenis Andriukaitis, europski povjerenik za zdravlje, optužio je i pojedine političare za neodgovornost, širenje lažnih vijesti o nesigurnosti cijepljenja i stvaranju klime pune sumnje.

U Srbiji oko 6000 oboljelih

U BiH je prošle godine zabilježeno više od 50 slučajeva oboljelih od ospica, većinom u RS-u. Među oboljelima je bilo djece, ali i odraslih. Većina njih nije bila cijepljena te nepotpuno cijepljena ili nepoznatog cijepnoga statusa. Situacija je mnogo gora u susjedstvu. Naime, u Srbiji je za nešto više od godinu dana od epidemije ospica, bolesti koja je morala biti u potpunosti iskorijenjena, oboljelo oko 6000 i preminulo, prema nedavnim podacima, čak 15 ljudi. Posebno je alarmantno što je u Srbiji, prema podacima SZO-a, zabilježeno čak 640 slučajeva zaraze od ospica na milijun stanovnika, dok je prosjek obuhvata cijepljenjem prošle godine bio 85 posto. Primjera radi, u Velikoj Britaniji, gdje je bilo 92 posto cijepljenih, zaraženih je bilo tek 14,4 na milijun stanovnika. Da situacija bude još tragičnija, posljednji smrtni slučajevi u Srbiji zabilježeni su prije 20 godina, a bolest je nakon toga bila potpuno iskorijenjena. Ipak, zbog odbijanja cijepljenja bolest se ponovno vratila. Čak 94 posto oboljelih bilo je necijepljeno ili nepotpuno cijepljeno.

Kazne roditeljima u BiH

Nadležni su bili prisiljeni poduzeti konkretne poteze. Tijekom ožujka prošle godine u beogradskoj policiji, po kaznenoj prijavi koju je podiglo Više javno tužiteljstvo, saslušano je više ljudi koji su javno apelirali na roditelje da ne cijepe svoju djecu MMR cjepivom. Među njima ima i poznatih, javnih osoba. Sve veći broj necijepljene djece u BiH mogao bi nam donijeti epidemije bolesti za koje smo mislili da su davno iskorijenjene. Prema preliminarnim podacima, u 2017. godini obuhvat cijepljenja MMR cjepivom u Federaciji BiH iznosio je 65,4 posto za prvu dozu cjepiva, a 66,9 posto za drugu dozu cjepiva. Da bi se populacija smatrala zaštićenom od zaraznih bolesti, preporučeni obuhvat je 95 posto.

BiH je, dakle, daleko ispod prosjeka. Država je bila prisiljena poduzeti neke konkretne korake kako bi se stanje popravilo, pa je tako jedan broj roditelja koji je, unatoč pozivu za cijepljenje, odbio isto, kažnjen novčanim kaznama. Istina, simboličnima od 100 KM. Ipak je jedan broj roditelja nakon poziva i upozorenja na kazne ipak pristao cijepiti djecu i time možda spasio njihove, ali i živote druge djece.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?