Dijaspora u posjetu Posavini

U duši ostaju prelijepe uspomene

11.05.2016.
u 08:00

Druženja obogaćuju ljude i ostavljaju pozitivan trag, što je potvrdio susret veterana NK Sloga Tolisa, “19. srpnja”, Oštra Luka, i NK Zrinski iz Waiblingena kraj Stuttgarta.

Ekipu iz Waiblingena čine većinom Hrvati iz Bosanske Posavine, Hercegovine i središnje Bosne, ali ima ih iz Republike Hrvatske, pa čak i iz Janjeva s Kosova. Većina njih ističe da su prvi put u Posavini i drago im je što su posjetili lijep pitomi kraj uz rijeku Savu, piše Večernji list BiH.

Susreti klubova

- U Posavini smo ponajviše zaslugom naših dugogodišnjih članova - Željka Pejića, najboljeg strijelca kluba, i Pere Nedića, najboljeg igrača što je ikada igrao za Zrinski. Hvala im što su doprinijeli da se lijepo i ugodno osjećamo. Posjetili smo crkvu Velike Gospe na Raščici, najveću crkvu u BiH, i Franjevački samostan Tolisa i svi smo najprije oduševljeni, ali i iznenađeni iznimno vrijednim povijesnim bogatstvom u knjižnici i muzeju Vrata Bosne. Bilo je jako lijepo, dojmovi su predivni. Vidjeli smo najstarije orgulje u BiH iz 1800. godine i spoznali puno toga što povezuje nas Hrvate. Zahvalni smo fratru Perici Martinoviću koji nas je proveo kroz crkvu i samostan i strpljivo pričao o brojnim zanimljivostima ovoga kraja, rekao je Stipica Gavran, predsjednik NK Zrinski, i pri tom uručio prilog za Kruh svetog Ante, a fra Perici darovao bogatu monografiju “25 godina NK Zrinski Waiblingen”. Domaćin ekipi iz Njemačke u Franjevačkom samostanu Tolisa bio je fra Perica Martinović i kroz 60-minutno druženje upoznao je goste s poviješću i gradnjom crkve.

- Drago mi je da se naši Hrvati, koji su na radu u inozemstvu, u slobodno vrijeme okupljaju i druže. Budite ustrajni u tome, jer darujete osmijeh i sebi i ljudima oko vas. Vidjeli ste da ima ljepote i divnih ljudi u ovim krajevima i da mi želimo ostati i živjeti ovdje. Mi fratri smo došli u Bosnu 1291.godine i najstarija smo institucija koja u Bosni živi do današnjih dana i koja je preživjela sve strahote i ratove. Uvjereni smo da ćemo preživjeti i ovo sadašnje teško vrijeme, poručio je fra Perica Martinović.

Generalni konzul BiH u Stuttgartu Zvonko Mišković također je bio uz veterane iz Waiblingena i podržao ih je u ideji da se druže s Hrvatima u Posavini.

Prvi susret

- To je 1. susret u ovakvom obliku i želimo njegovati tradiciju i još više je proširiti s ostalim klubovima. I dalje ću podržavati ovakve akcije, jer to je primjer kako treba graditi prijateljstvo. Suradnju treba proširiti u gospodarstvu i kulturi, jer Posavina ima što pokazati. Nadam se još boljoj suradnji, osobito u gospodarstvu i ja ću biti spona koja će to uvezivati. Područje oko Stuttgarta je dosta veliko i pruža široke mogućnosti za obostranu korist, poručio je Mišković. Mirko Ćubela iz Širokog Brijega je dugogodišnji sponzor Zrinskog. Redovito je uz klub od njegova osnutka, a pjesmom daje pečat svim klupskim akcijama i susretima. Tako je bilo i na prigodnoj zabavi, isprepletenoj zvucima posavske izvorne i hercegovačke pjesme o kamenu, kršu, maslini i vinu.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije