Naslovnica Vijesti

U BiH se uvozi i ljudska krv, kosa i trepavice

23. listopada 2017. u 16:08 0 komentara 103 prikaza

Bosna i Hercegovina uvozi sve i svašta, a u širokoj lepezi robe našla se čak i ljudska krv!
Prema podacima Vanjskotrgovinske komore BiH, tijekom posljednje dvije godine u BiH je uvezeno čak 59 kilograma (tako piše, a ne litara) ljudske krvi, u vrijednosti od 16.456 KM, pišu Nezavisne novine. 

Tijekom prošle godine iz Njemačke je uvezeno dva kilograma ljudske krvi, koja su iznosila 777 KM, iz Češke 24 kg u vrijednosti od 3.015 KM, a nepuni kilogram antiseruma i ostalih frakcija krvi iz Švicarske plaćen je 96 KM. Ove godine uvezena su 33 kg ljudske krvi u vrijednosti od 12.567 maraka, podaci su Vanjskotrgovinske komore BiH.

Iz Zavoda za transfuzijsku medicinu RS kažu da nisu upoznati s ovom informacijom da netko uvozi krv.

"Prema Zakonu o transfuzijskoj djelatnosti, krv i komponente krvi ne mogu se uvoziti u RS, osim kada to odobri ministar za slučaj elementarnih nepogoda i drugih izvanrednih situacija, odnosno kada se radi o medicinski opravdanoj potrebi. U tom slučaju krv mora ispunjavati uvjete propisane zakonom i mora se osigurati laboratorijsko ispitivanje krvi", navode iz Zavoda.

Dodaju da od svog osnivanja 2009. godine nisu imali potrebe za uvozom krvi.

Iz Uprave za neizravno oporezivanje BiH pojašnjavaju da je uvoz krvi ipak moguć ukoliko uvoznik ispuni uvjete definirane zakonskim i podzakonskim propisima.

"U konkretnom slučaju, između ostalog, moraju se ispuniti uvjeti definirani i Odlukom o klasifikaciji roba definiranih na režime uvoza i izvoza. Za ljudsku krv potrebno je da uvoznik ima rješenje za upis u Registar veleprometnika medicinskih sredstava (kod Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH), a koje se odnosi na dozvolu da pravna osoba može obavljati djelatnost prometa na veliko medicinskog sredstva i potvrdu o upisu u Registar medicinskih sredstava ili suglasnost za uvoz predmetnog medicinskog sredstva koje nije upisano u ovaj registar, a što se odnosi na dozvolu da se medicinsko sredstvo može prometovati na tržištu", pojašnjavaju iz UNO BiH.

Navode da su izvršili uvid u bazu uvoza robe pod nazivom ljudska krv, te da su utvrdili da je za sve uvezene količine postojala sva potrebna dokumentacija.

"Tijekom prošle godine 'Berg' Sarajevo, 'Broma Bel' i 'Mediamax' iz Banja Luke uvezli su ovu robu, dok su tijekom ove godine uvoznici 'Berg' i 'Mediamax'", precizirao je Ratko Kovačević, glasnogovornik UNO BiH.

U pitanju su privatne tvrtke, distributeri medicinskog potrošnog materijala.

Iz razgovora s jednom od tvrtki uvoznica doznaje se da oni ne uvoze pravu ljudsku krv, već materijale na njezinoj bazi.

"U pitanju su materijali na bazi ljudske krvi, koji sadrže elemente kao što su eritrociti, trombociti, a koriste se, na primjer, kao kontrolni materijal za biohemijske analize ili provjeru kontrole kvaliteta rada pojedinih aparata", pojasnili su iz "Broma Bela" Banja Luka.

Stigle i kosa i trepavice

Podaci Vanjskotrgovinske komore BiH pokazuju da je tijekom prošle godine bh. granicu prešlo i ukupno 1.825 kilograma perika i ljudske kose kako neobrađene i neoprane, tako i izbijeljene, oprane i istanjene, zatim obrva i trepavica koje su iznosile oko 96.739 maraka. Ovi proizvodi stigli su na domaće tržište, između ostalog, iz Kine, Hong Konga, Kanade, Sjedinjenih Američkih Država i Nizozemske. 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.