Veliki projekt

U BiH se pravi sustav za rano upozoravanje od poplava

People carry food received from humanitarian organizations in Topcic Polje, May 20, 2014. At least 40 people have died in Serbia, Bosnia and Croatia, after days of the heaviest rainfall since records began 120 years ago caused rivers to burst their banks
30.11.2015.
u 06:30

Dokument je još mrtvo slovo na papiru jer ništa nije napravljeno

I Vlada Federacije BiH i Vlada Republike Srpske, zajedno s Vijećem ministara BiH, moraju zajednički raditi i koordinirati realizaciju učinkovitijeg plana za obranu od budućih poplava koje ozbiljno, prema prognozama stručnjaka, prijete prostoru BiH, piše Večernji list BiH. Kao dio tog plana je i uspostava zajedničkog hidrološkog prognoznog sustava u BiH koji je ključna aktivnost iz domene prevencije i ranog upozoravanja.

Rekonstrukcija i obnova

Trenutačni sustav koji je u primjeni u BiH pokazao se lošim o čemu najbolje svjedoče štete koje su prouzročile poplave u svibnju prošle godine. U dokumentu pod nazivom "Akcijski plan za zaštitu od poplava i upravljanje rijekama u BiH 2014. - 2017." istaknuto je kako je ovaj projekt podijeljen u četiri kategorije, a tu spada: jačanje mreže meteoroloških, oborinskih i hidroloških mjernih postaja, izrada modela za riječne slivove u BiH i jačanje kapaciteta za izradu meteoroloških prognoza, uspostavu procedura za razmjenu meteoroloških i hidroloških podataka između nadležnih hidrometeoroloških službi u BiH i onih u susjednim zemljama i drugim međunarodnim institucijama (Savsko povjerenstvo, ICPDR, WMO).

Kao dio tog velikog projekta koji treba dovršiti u što bržem roku je i poboljšanje mreže meteoroloških, oborinskih i hidroloških mjernih postaja što podrazumijeva rekonstrukciju i automatizaciju postojećih i izgradnju novih postaja iz kojih će se slati točne i pravodobne informacije o mogućim opasnostima od poplava. Analiza koja je napravljena nakon prošlogodišnjih katastrofalnih poplava pokazuje kako postojeća mreža mjernih postaja nije dovoljna za izradu pouzdanih analiza, simulacije i modeliranja.

Istraživački rad

Jačanjem mreže mjernih postaja i izradom modela stvaraju se preduvjeti za izradu odgovarajućih prognoza, nužnih kako za izradu planova tako i za donošenje odluka, ne samo u slučaju velikih već i malih voda, ali i u drugim slučajevima. "Sustav treba biti dizajniran na način da osigura visok stupanj sigurnosti i pouzdanosti podataka i komunikacije, posebno u ekstremnim vremenskim uvjetima. U okviru aktivnosti Savskog povjerenstva već je potpisan sporazum o razmjeni hidroloških i meteoroloških podataka između hidrometeoroloških službi u slivu rijeke Save. Vrlo je važno utvrditi način komunikacije i razmjene podataka s drugim institucijama i službama u BiH, prije svega s institucijama zaduženim za zaštitu i spašavanje", stoji u zaključcima Akcijskog plana za zaštitu od poplava i upravljanje rijekama u BiH 2014. - 2017.

Spomenimo da je Vijeće ministara BiH još 2011. napravilo veliki elaborat pod nazivom "Procjene ugroženosti BiH od prirodnih i drugih nepogoda". U njemu je naglašeno da za buduća planiranja razvoja institucijama treba omogućiti kvalitetan znanstveno-istraživački rad, osposobiti ih za kvalitetniji operativni rad u segmentima monitoringa vremena, analizi i prognozi, klimatologiji, agrometeorologiji i hidrologiji, prognostičkom i klimatološkom modeliranju te razvoju modernog sustava upozoravanja koji već postoji u Europskoj meteorološkoj zajednici. Spomenuti dokument ostao je "mrtvo slovo na papiru" jer je od navedenog malo ili ništa napravljeno.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?