ANALIZA

U BiH se popuši za godinu 1,204 mlrd. KM cigareta ili proračuni 9 županija

cigarete
Foto: Filip Brala/PIXSELL
20.02.2014.
u 09:44

Po riječima voditelja laboratorija Control H iz Mostara Nine Brajkovića, do sada nije bio niti jedan slučaj da su prekoračene bilo kakve vrijednosti cigareta ili duhana koji je njima dostavljen od tržne inspekcije koja uzroke uzima s graničnih prijelaza

Samo je nekoliko kontrolnih laboratorija u Federaciji BiH odnedavno opremljeno s uređajima kojima je moguće provjeriti kakvoću cigareta i duhana za koje se, makar ako je suditi o onima s urednom deklaracijom i s regularnog dijela tržišta, može mjeriti s Europskom unijom. Po riječima voditelja laboratorija Control H iz Mostara Nine Brajkovića, do sada nije bio niti jedan slučaj da su prekoračene bilo kakve vrijednosti cigareta ili duhana koji je njima dostavljen od tržne inspekcije koja uzroke uzima s graničnih prijelaza.

Katran, nikotin...

“Kada su u pitanju deklarativne karakteristike, analiziramo količine nikotina, katrana i ugljični monoksida u cigaretama”, rekao je Brajković koji je objasnio i na koji vrlo složeni način na koji se radi provjera kakvoće cigareta i duhana od samog postupka pripreme uz korištenje kemijskih sredstava, vlaženja i stajanja u određenim uvjetima. Jedan od najvažnijih postupaka odvija se u samome uređaju pušilici u kojoj se povlači dim više desetaka cigareta čije se vrijednosti onda analiziraju. Uz to provjeravaju se i nalazi pepela, te utvrđuje poštuje li se jedanaest karakteristika uz one koje su navedene na deklaracijama kutija. Brajković, koji je inženjer prehrambene tehnologije, specijalist mikrobiologije hrane, tvrdi kako do sada nije bilo nikakvih odstupanja s cigaretama koje su analizirali.

“Nismo do sada imali situaciju da su prekoračene naznačene karakteristike jer su u pitanju sve renomirane kompanije koje imaju i svoje interne kontrole kao velike kompanije. Nijedna takva kompanija neće sebi dopustiti da se na tržištu pojavi proizvod koji bi im mogao srušiti imidž”, rekao je Brajković. Objasnio je pri tome kako sve velike kompanije imaju svoje vlastite laboratorije koji su još suvremeniji i s još strožim kriterijima nego što traže pojedine zemlje članice EU-a. Ovaj laboratorij kao i još nekoliko radi po propisima koje su prihvatile vlasti u Federaciji BiH. No, ustvrdio je kako još uvijek nedostaje generalni pravilnik kojim bi se utvrdile i metode provjere kakvoće cigareta, duhana i duhanskih prerađevina.

- Nije donesen pravilnik kojim se propisuju metode i koje točno karakteristike se traže, kaže šef laboratorija Control H.

Degustatori

Kao sljedeća faza, koja još uvijek nije predviđena pravilnicima u BiH jesu i degustativne karakteristike cigareta. Iako se radi o subjektivnim ocjenama, po propisima EU-a uskoro će svaki laboratorij morati angažirati i osobe koje će nakon što kušaju cigarete upisati podatke o tome o karakteristikama cigareta. U BiH, međutim, po službenim podacima dolaze i cigarete s crnoga tržišta koje se ne kontroliraju. Po istim navodima građani BiH dnevno za duhan troše u prosjeku 3,3 milijuna maraka ili godišnje 1,204 milijarde što je polovina federalnog proračuna. Prema podacima koje je objavio Svjetski atlas duhana, jedan pušač iz BiH godišnje u prosjeku ispuši 2261 cigaretu, odnosno 114 kutija.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?