Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

U BiH se na recept prodaje lijek protiv korone Favipiravir i iznosi oko 300 KM

30. listopada 2020. u 17:29 0 komentara 890 prikaza

Favipiravir je među lijekovima koji se koriste za liječenje zaraženih koronavirusom. Pojedini tvrde kako se pokazao efikasnim za ovu namjenu. 

Sredinom ovog mjeseca infektolog sarajevske Opće bolnice "Prof. dr. Abdulah Nakaš" Ednan Drljević je izjavio za Klix.ba kako  Sarajevska županija planira kupiti ovaj lijek. Kako je kazao, u Turskoj se već koristi za liječenje zaraženih koronavirusom, a do sada se koristio za liječenje gripe.

Direktor Apoteka Sarajevo Nedim Hrelja je rekao da su građani od njih tražili Favipiravir. Osvrnuo se na učinkovitost ovog lijeka i potvrdio da imaju lijek.

"U posljednjim studijama koje su dostupne i na zadnjem razgovoru na Kriznom stožeru iz 12. listopada je zaključeno da bi bilo dobro da osiguramo određene količine tog antivirotika. Činjenica da je pokazao izvrsne rezultate u ranoj fazi liječenja. Mi smo na temelju mišljenja naših stručnjaka uspjeli nabaviti određenu količinu Favipiravira, ali u malim količinama u odnosu na potrebe županije", ukazao je.

Prema njegovim riječima, Ministarstvo zdravstva SŽ je najavilo da će nabaviti ovaj lijek. Nada se da će nabavka biti uspješna, ali strahuje zbog jedne mogućnosti.

"Pribojavam se, s obzirom na to da sve zemlje najavljuju lockdown, da će države koje imaju Favipiravir, a to su Japan, Kina i Turska, zaustaviti izvoz navedenog preparata", naglasio jeza Klix.

Hrelja je naglasio da ga Apoteke Sarajevo prodaju uz recept i preporuku specijalista. Napomenuo je da je njegova prvobitna namjena liječenje viroza.

Kako je kazao, maloprodajna cijena iznosi 298 KM za cijeli tretman.

"Terapija je jedna kutija po shemi propisivanja. U kutiji se nalazi 40 tableta i to je sasvim dovoljno za pet dana - po preporukama liječenja", istaknuo je.

Također je potvrdio da Favipiravir prodaju i pojedine privatne ljekarne.

Podsjetimo, osim Favipiravira nadležni u BiH su najavljivali da postoji mogućnost nabavke Remdisivira. Riječ je o medikamentu za koji također neki tvrde da je učinkovit protiv koronavirusa. Između ostalog, njime se navodno od koronavirusa liječio i američki predsjednik Donald Trump.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.