Granična policija BiH

U BiH od početka godine ušla 944 državljana Sirije, Avganistana i Iraka

Aerodrom Sarajevo
03.10.2015.
u 10:24

Najveći broj zabilježenih ulazaka u BiH evidentiran na zračnim lukama

Za devet mjeseci ove godine u Bosnu i Hercegovinu ušla su 944 državljana Sirije, Afganistana i Iraka, dok ih je 793 evidentirano prilikom izlaska iz Bosne i Hercegovine, potvrdila je Sanela Dujković, glasnogovornica Granične policije BiH.

"Daljnjom analizom statističkih podataka uočeno je da je najveći broj zabilježenih ulazaka u BiH evidentiran na zračnim lukama. Važno je napomenuti da državljani navedenih zemalja osim s vizom ili dozvolom boravka, u BiH mogu ući i s važećom putovnicom, višekratnom vizom koju je izdala zemlja potpisnica Schengenskog ugovora ili vizom neke od država Europske unije", rekla je Dujković za Anadolu Agency.

Također, Dujković naglašava, mogu ući i s odgovarajućom dozvolom boravka u zemljama potpisnicama Schengenskog ugovora ili zemlja EU, kako je to propisano odlukom o vizama.

"Ove olakšice se ne odnose na osobe koje prema bilo kom osnovu imaju zabranu ulaska, izlaska, tranzita i boravka u BiH. U svibnju ove godine, u skladu sa Zakonom o kretanju i boravku stranaca i azilu, Granična policija BiH izdala je jednu vizu na granici državljaninu Iraka i dvije državljanima Sirije. Viza na granici izdaje se u izuzetnim slučajevima za jedan ulazak do 15 dana ukoliko to zahtijevaju razlozi sigurnosti BiH, humanitarni, ozbiljni profesionalni ili osobni razlozi. Ostale vize izdate su u našim diplomatsko-konzularnim predstavništvima", naglasila je Dujković.

Napominje da je od 79 državljana Afganistana koji su evidentirani prilikom izlaska iz BiH, 49 napustilo teritorij BiH preko zračnih luka, 22 su evidentirana na granici s Hrvatskom, šest na granici sa Srbijom i dvoje na granici sa Crnom Gorom.

"Na ulasku u BiH na zračnim lukama je evidentirano 49 državljana Afganistana, prema granici s Hrvatskom 30 i Srbijom jedan državljanin Avganistana. Među njima su bile i osobe kojima je Služba za poslove s strancima BiH izrekla mjeru protjerivanja", pojasnila je Dujković. Prema njezinim riječima, prilikom ulaska i izlaska iz BiH najčešće je korišten granični prijelaz Aerodrom Sarajevo.

Ona je pojasnila kako su državljani Afganistana, Iraka i Sirije prelazili granicu na međunarodnim graničnim prijelazima Gradiška, Šamac, Orašje, Bijača i Brod i drugim u znatno manjem broju. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?