Cijene nikad nisu bile skuplje

U BiH nema pojeftinjenja ni sezonskog voća i povrća, smočnice će ove zime ostati prazne

povrće, tržnica
Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
02.09.2023.
u 21:00

Cijene paprika, rajčica, krastavaca, cvjetače... ove su godine dosegnule svoj povijesni maksimum, pa će i police u mnogim ostavama ostati prazne

Građane BiH, koji su se zbog inflacije počeli odricati čak i hrane, čeka neizvjesna jesen. Vrijeme je to kad inače troškovi obitelji enormno rastu, piše Večernji list BiH.

Djeca se spremaju za školu, treba osigurati ogrjev, ali i zimnicu s kojom je ranijih godina bilo nekako lakše preživjeti zimu. Zbog visokih cijena povrća i voća na tržnicama mnoge će obitelji najhladniji dio godine dočekati praznih smočnica.

Nikad skuplje

Vrtoglavi rast cijena doveo je mnoge bh. građane u situaciju da, umjesto na kilogram, voće i povrće kupuju na komad. Ove godine ni sezonskom voću i povrću cijene se ne smanjuju. Stručnjaci koji prate ekonomske tokove i društvene oscilacije kažu kako bi donošenje određenih strategija moglo utjecati na daljnji rast cijena, ali da su te iste strategije još uvijek samo misaona imenica.

Cijene ne da ne stagniraju nego i dalje vrtoglavo rastu. Ove godine zanimljivo je da ni cijene sezonskog voća, kada bi trebale biti, zapravo nisu u padu. Tako da, prema riječima trgovaca, ove godine za kilogram krastavca treba izdvojiti tri KM. - Nema tendencije za pad cijena. Uistinu, ove godine ostale su baš visoke cijene i voća i povrća. Sada krastavac stoji tri marke. Nikada nije bilo tako. U ovo doba godine bio je i po marku. Najviše se kupuje za salatu malo rajčica, krastavaca, krumpira i luka. Bez toga ne možete napraviti ručak. Voća se kupi pomalo, uglavnom po dva-tri komada - kaže Amanda Muratka, trgovkinja za BHRT.

Da se kupuje sve manje, čak i voće i povrće, potvrđuju i građani. - Imam svoje paprike, patlidžane, zelenu rajčicu, mrkvu i ciklu, tako da od vlastitog povrća već pripremam zimnicu. Ovako se nekako i može. Onima koji sve moraju kupiti je teško. Većina će ove godine ostati bez zimnice ili će pak to biti neke minimalne količine. Evo, primjerice, ja nemam svoje voće, tako da džemove i sokove sigurno neću praviti. Dok kupim voće i šećer, to iziđe preskupo. Tako da ove godine bez tog dijela zimnice definitivno ostajemo - kaže kućanica iz okolice Mostara. Godinama bilježimo rast cijena u BiH. Inflacija nije kuga da se od nje možete sakriti, kažu ekonomisti.

Uz voće i povrće, neizostavni sastojak pri pripremi zimnice su i šećer, sol i ulje, koji su također znatno skuplji nego prethodnih godina. Šećer je dvostruko skuplji - s 1,15 KM poskupio je na 2,30 KM, a sol s 85 feninga na 1,40 KM.

Cijena ulja, koja je tijekom korone prelazila i 5 KM, pala je, no i dalje je veća u odnosu na cijenu iz ožujka 2021. Tada je iznosila 2,50 KM, a danas je 3,10 KM.

Cijene na tržnicama

Cijene na tržnicama diljem BiH nikad nisu bile veće. Provjerili smo koliko se u prosjeku kreću na zelenim tržnicama. Tako u prosjeku za kilogram krumpira treba izdvojiti 2 KM, luka 3 KM, češnjaka 8 KM, graha 4,50 - 8 KM, crvene paprike 5 KM, dok za žutu treba izdvojiti 3 KM, kilogram feferona stoji 4 KM, dok za kilogram rajčice treba izdvojiti 2,50 - 3,50 KM.

Cherry rajčica je 6 KM, dok se krastavci kreću od 1,50 do nevjerojatne 3 KM, tikvice su 1 KM, a kupus 1 - 1,50 KM, cvjetača je 3 KM, a brokula 5 KM. Za kilogram cikle treba izdvojiti 3 KM, peršinov list 5 KM, celer 5 KM. Blitva je 3 KM, špinat 4 KM, cijena zelene salate doseže nevjerojatnih 5 KM, patlidžani 4 KM, mrkva 3 KM, a mahune 5 KM. Kad je u pitanju voće, kruške su 4 KM, jabuke 2 - 2,50 KM, grožđe na tržnicama doseže čak 8 KM, dinja 3,50 KM, lubenica od 1,50 do 2 KM, breskve od 4 do 5 KM, nektarine 6 KM, marelice od 5 do čak 7 KM, maline se prodaju po 14 KM, cijena borovnica doseže i 25 KM, a ribizla 12 KM.

Kako povrće poskupljuje, domaćice prave sve manje zimnice, a cijene paprika, rajčice, krastavaca, cvjetače ove su godine dosegnule svoj povijesni maksimum, pa će i police u mnogim ostavama ostati prazne. Zbog loše godine, ali i inflacije, povrće i voće nikada nije bilo skuplje, tako da će kiselih salata i ajvara u dovoljnoj količini napraviti samo oni koji imaju svoje vrtove. Ostali, koji su osuđeni na kupnju na tržnicama i u trgovinama, teško da će se odlučiti na pravljenje veće količine zimnice s obzirom na činjenicu da je cijena većine vrsta povrća takva da ga je skupo kupovati čak i za pripremu ručka.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije