Apsurd

U BiH lakše osnovati stranku nego tvrtku

02.07.2016.
u 07:00

Analiza Koalicije “Pod lupom”, koja se bavi promatranjem i unapređenjem izbornog procesa u Bosni i Hercegovini, pokazuje kako je Bosna i Hercegovina rekorder u Europi po broju političkih stranaka u odnosu na broj stanovnika. Uvjerljivo smo prvi jer na 30.000 stanovnika ide jedan politički subjekt. Ove podatke za Al Jazeeru iznio je Dario Jovanović, direktor Koalicije “Pod lupom”. Naime, u BiH je lakše osnovati političku stranku nego tvrtku.

Registracija tvrtke

Za registraciju tvrtke u BiH potrebno je poduzeti niz pravnih koraka. Kako bi netko pokrenuo biznis u BiH, potrebno je potpisati akt o osnivanju te ga ovjeri kod javnog bilježnika. Ova procedura traje pet dana, a stoji 400 KM. Za dobivanje potvrde od banke da je puni iznos kapitala uplaćen te da je uplaćena provizija registracije na račun proračuna Županijskog suda potreban je dan i ova usluga je besplatna. Za potvrdu poreznih tijela da osnivači nemaju poreznih dugovanja potreban je također dan, uz naknadu od 15 KM, a za sudsku registraciju na općinskim sudovima 10 dana, uz obvezno plaćanje naknade od 405 KM. Novi vlasnik tvrtke pečat poduzeća mora platiti 40 KM i za ovu uslugu mora čekati jedan dan. Na dobivanje općinskog odobrenja za bavljenje planiranim djelatnostima čeka se 10 dana i stoji 10 KM. Obavijest o početku poslovnih aktivnosti u Županijskom ministarstvu gospodarstva traje jedan dan, prijava poduzeća za dobivanje poreznog broja u odgovarajućem poreznom uredu 5 dana, otvaranje računa poduzeća u poslovnoj banci dan i za ove usluge nema naknade. Za PDV registraciju potrebno je 30 dana i 40 KM. Prijava zaposlenih na zdravstveno i mirovinsko osiguranje čeka se jedan dan, uz doplatu od 1 KM. Za dobivanje građevinske dozvole u BiH potrebno je završiti 15 postupaka koji traju 184 dana, dok ukupni troškovi za to iznose više od 100.000 KM. Samo za priključenje struje potrebno je završiti 8 procedura, a na priključak se čeka 125 dana.

Registracija stranaka

S druge strane, uvjeti za registraciju političkih stranaka su vrlo jednostavni. U BiH postoji 16 okružnih i regionalnih sudova na kojima se mogu registrirati politički subjekti, što znači da ne postoji ni jedinstven registar. U FBiH stranke se osnivaju prema zakonu iz 1989., po kojem je potrebno 50 potpisa za registraciju, a u RS-u zakon donesen prije nekoliko godina nalaže 500 potpisa. Uz to, ne postoji ograničenje djelovanja, tako da se stranka može osnovati pri sudu jedne općine, a podnositi kandidacijske liste bilo gdje u državi. Zbog jednostavne procedure registracije, ali i niskog izbornog praga, politika je postala unosno zanimanje u Bosni i Hercegovini, ali ne samo to, za mnoge je postala i način egzistencije jer drugog posla nema. Rekorder u BiH po registriranom broju političkih subjekata je Kalesija s čak 18 stranaka i 30 kandidata, objavio je portal Istinomjer.ba. S obzirom na to da Kalesija ima 35.990 stanovnika, na svakih 750 stanovnika dođe jedan 
kandidat.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?