'bijela kuga'

U BiH 2000 pobačaja godišnje, svake godine gubi oko 12.000 stanovnika

28.08.2015.
u 11:07

- Ako se nastavi ovakav trend, prema trenutačnim podacima, prirodni prirast ove godine iznosit će 6,5 tisuća, naveo je Radmilović

"Nažalost, ekonomska situacija je glavni uzrok 'bijele kuge', a ona se najčešće postiže pobačajima. Zbog loše ekonomske situacije, mladi se rijetko odlučuju na ulazak u bračnu zajednicu, kao i osnivanje obitelji", kazao je Vahidin Katica, liječnik specijalist ginekologije i akušerstva na Klinici "Jezero" Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, na okruglom stolu o temi "bijele kuge" i depopulacije stanovništva u BiH. On je dodao da u Bosni i Hercegovini, nažalost, ne postoje precizni podaci o broju pobačaja, budući da ih veliki broj privatnih ordinacija obavlja, a o njima ne vodi evidenciju. Broj registriranih pobačaja unutar javnih zdravstvenih ustanova na razini Federacije BiH i RS-a iznosi blizu 2000. "Pobačaj je najgori mogući čin planiranja obitelji, to je potez očajnika. Nažalost, broj napravljenih pobačaja je čak deset puta veći nego što to pokazuje statistika", navodi dr. Katica.

Dejan Radmilović, tajnik Saveza za podršku ekonomskog i socijalnog razvoja "Horizonti 2024." i moderator ovog skupa, naveo je da je depopulacija u BiH veliki problem, te kako je cilj skupa sagledati problem 'bijele kuge' s brojnih gledišta - gledišta emigracije, tj. napuštanja BiH, pobačaja, loše ekonomske situacije i sl. "Negativan prirodni prirast je za prethodnu godinu iznosio 5,5 tisuća. Trend negativnog prirodnog prirasta raste još od 2012. i svake se godine povećava za otprilike tisuću ljudi. Ako se nastavi ovakav trend, prema trenutačnim podacima, ove godine će iznositi 6,5 tisuća", naveo je Radmilović. On je dodao kako BiH svake godine gubi oko 12.500 od ukupnog broja stanovnika. (mmb)

 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?