1.135 komada oružja

U Banjoj Luci sutra uništavanje oružja koje je pronađeno u BiH

30.11.2018.
u 17:30

Agencije za provođenje zakona koje rade s Uredom Clearinghouse za kontrolu lakog i malokalibarskog naoružanja u jugoistočnoj i istočnoj Europi (SEESAC) skupile su 1.135 komada oružja i 1.276 sastavnih dijelova kroz niz operacija širom Bosne i Hercegovine u proteklih deset mjeseci koji će biti uništeni sutra u Banjoj Luci.

To je dio tekućeg programa koji financira Europska unija protiv prekograničnog, glavnog i organiziranog kriminala koji se fokusira na borbu protiv ilegalne proizvodnje i širenja oružja i njihovih sastavnih dijelova.

Pokrenuta je nova mapa koja je usmjerena na rješavanje ilegalnog posedovanja i trgovinu malog oružja i lakog naoružanja (SALW) i pripadajućeg streljiva na zapadnom Balkanu.

Službene statistike za BiH sugeriraj u da postoji oko 16.000 tona oružja i otprilike oko 40.000 komada oružja koji se i dalje nezakonito nalaze u javnom domenu.

To oružje predstavlja značajnu opasnost za sigurnost zemlje i mora biti iskorijenjeno, priopćeno je iz Delegacije EU u BiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?