novi program razvoja

Tvrtke koje zaposle 15 i više radnika i šire proizvodnju daju kredit do 500 000 KM s kamatom 0,7 %

13.06.2019.
u 19:00

Od 100 tisuća do pola milijuna konvertibilnih maraka iznos je kreditnih sredstava koje mogu dobiti tvrtke iz sektora metalne, elektro, automobilske te industrije građevinskoga materijala i nemetala, drveta, papira i grafike, tvrtke koje se bave proizvodnjom tekstila, odjeće, kože i obuće, kemijske i farmaceutske te industrije gume i plastike, piše Večernji list BiH. 

Velika pomoć

Za stimulativna kreditna sredstva do iznosa od pola milijuna maraka mogu konkurirati samo one tvrtke koje imaju najmanje 15 zaposlenih radnika. Svaki dobitnik kreditnih sredstva ima odgodu plaćanja (poček) do 12 mjeseci, s godišnjom kamatnom stopom u visini 0,7 posto i naknadom za obradu kredita jednokratno u visini 0,5 posto.

Broj anuiteta za vraćanja sredstava može se kretati u rasponu od dvije do pet godina.

“Dodijeljena sredstva isključivo će se isplaćivati na račune korisnika kredita otvorenih kod banke, čime će se omogućiti i kontrola utroška dodijeljenih sredstava. Najniži iznos kreditnih sredstava koji se dodjeljuje gospodarskim društvima može iznositi 100.000 konvertibilnih maraka, dok će najviši iznos biti 500.000 maraka”, stoji u programu utroška sredstava trajnog revolving fonda kod Union banke d.d. Sarajevo, Federalnoga ministarstva energije, rudarstva i industrije za dugoročno financiranje projekata preko dodjele kredita za 2019. godinu.

Cilj ovoga programa, kako piše u uvodu, je postizanje konkurentnijeg gospodarstva, kao i poticanja gospodarskog rasta, Vlada Federacije Bosne i Hercegovine preko Reformske agende odredila je svoje osnovne ciljeve i na taj se način opredijelila za dodjelu financijskih sredstava, gospodarskim društvima, na kreditnoj osnovi, s povoljnom kamatnom stopom, počekom i minimalnom naknadom za obradu kreditnih zahtjeva te dovoljnim brojem rata da iznos povrata sredstava bude prihvatljiv korisnicima kredita. Početak povrata kredita, dinamika vraćanja, kao i drugi bitni elementi kredita definiraju se ugovorom koji korisnik kredita sklapa s bankom.

Ovaj program namijenjen je u cilju povećanja broja zaposlenih kroz provođenje aktivnosti ulaganja u modernizaciju i nabavu opreme i uređaja i postrojenja, kupnju i izgradnju novih proizvodnih pogona i nove hale, kao i proširenje postojećih te modernizaciju tehnoloških postupaka.

Dobivena kreditna sredstva osiguravaju se minimalno: mjenicama korisnika sredstava (dužnika) i mjenicama vlasnika korisnika sredstava (u slučaju da 50 posto ili više vlasništva pripada jednoj osobi, osim za poduzeća u većinskom državnom vlasništvu) i založnim pravom na nekretnine ili kombinacijom založnog prava na nekretninama i zaloga na pokretnim stvarima – opremu, odgovarajuće vrijednosti ustanovljene na osnovi procjene stalnoga sudskog vještaka odgovarajuće struke.

Pozitivna ocjena

Vrijednost nekretnina koje se uzimaju kao kolaterala mora biti minimalno u omjeru 1,5:1 u odnosu na iznos kredita, osim ako se radi o kombinaciji založnog prava na nekretninama i zaloga na pokretnim stvarima. Za kreditna sredstva prijavljuje se preko javnog poziva koji objavljuju Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije.

Korisnici sredstava, po ovom programu, mogu biti samo one tvrtke koja su prema mišljenju banke o bonitetu klijenta ocijenjena s “pozitivno”.

Prednost za dodjelu sredstava po podnesenom zahtjevu, imat će tvrtke koje se prijave za dodjelu sredstava prvi put. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije