Sve više stranih tvrtki

Tvrtke iz RH zapošljavaju više od 10.200 radnika u BiH i ostvaruju promet od 2,68 milijardi maraka

25.10.2018.
u 16:00

U BiH su registrirane 423 podružnice stranih kompanija, što je 12,7 posto od ukupnog broja poslovnih subjekata s 20 i više zaposlenih, podaci su Agencije za statistiku BiH za 2016. godinu. Najveći udio stranih podružnica je u prerađivačkoj industriji, 46,6 posto, i trgovini na veliko i malo - 27,9, piše Večernji list BiH. 

U stranim podružnicama angažirano je 20,2 posto od ukupnog broja zaposlenih, od čega je gotovo 60 posto angažirano u prerađivačkoj industriji. Više od tri četvrtine stranih podružnica dolazi iz zemalja članica Europske unije, a najviše ih je, 62, iz Hrvatske.

Zdravi dio ekonomije

Tvrtke iz Hrvatske zapošljavaju više od 10.200 radnika u BiH i ostvaruju promet od 2,68 milijarde KM. Poslije Hrvatske, najbrojnije su podružnice iz Austrije (51) te podružnice iz Slovenije (50), Italije (41) i Srbije (38). Ekonomisti ističu kako je riječ o tvrtkama koje su zdravi dio ekonomije BiH koja se, inače, suočava s mnogim problemima, između ostalog s velikom nelikvidnošću pojedinih poduzeća. Ova poduzeća vode računa o svim elementima poslovanja, zbog čega i ostvaruju prilično visok profit. Uredno izmiruju svoje obveze prema državi i radnicima. Poslujući s njima opstaju i mnogi dobavljači iz BiH. Domaćem gospodarstvu plaćaju poreze i doprinose, dok redovitom isplatom plaća utječu na rast kupovne moći građana – ističu ekonomisti. Iz Vijeća stranih investitora BiH poručuju da strane kompanije promoviraju osnovne ekonomske ciljeve jedne zemlje, kao što su stabilnost, razvoj i razmjena znanja te usvajanje novih tehnologija. Stoga ne čudi da sve više europskih i svjetskih kompanija traži dobavljače iz BiH, a u tome prednjače automobilska, drvna i metalska industrija. Najviše zainteresiranih kupaca je iz EU-a, posebno iz Njemačke i Švicarske.

Stranci i poslovanje

Potražnja u ovom segmentu porasla je već u prvom tromjesečju ove godine za 4%. Izvoz bh. automobilske industrije veći je od 800 milijuna maraka i u blagom je porastu u posljednjih nekoliko godina. Najviše dijelova izvozi se u Njemačku i zemlje EU-a. Ova grana industrije spada u najbolje organizirane industrije zahvaljujući i nužnoj provedbi standarda. Da je u pitanju sve veća prisutnost stranih kompanija, vidljivo je iz podatka prema kojemu je broj stranih podružnica u BiH u 2014. iznosio 388, što je 12,2 posto od ukupnog broja poslovnih subjekata s 20 i više zaposlenih. Tada je najviše stranih podružnica bilo u područjima prerađivačke industrije - 181 ili 46,6 posto i trgovine, popravka motornih vozila i motocikala - 113 ili 29,1 posto, a bilo je angažirano 57.768 radnika ili 19,4 posto od ukupnog broja zaposlenih obuhvaćenih istraživanjem. Promatrano po zemljama podrijetla, 78,6% stranih podružnica je iz EU-a. A, kao i prije četiri godine, najviše ih dolazi iz RH (59), Slovenije (55) i Austrije (50).•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?