promet oružjem

Tvrtke dozvolu za izvoz oružja iz 
BiH dobivaju za upola kraće vrijeme

14.05.2016.
u 07:00

Zbog zahtjeva Europske unije, ali i jačanja izvoza oružja i vojne opreme iz namjenskih poduzeća, na prijedlog Vijeća ministara BiH, Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, Parlamentarna skupština BiH trebala bi usvojiti dva bolja zakona - Zakon o kontroli vanjskotrgovinskog prometa roba dvojne namjene i prijedlog zakona o kontroli vanjskotrgovinskog prometa oružjem i vojnom opremom te robom posebne namjene. S nova dva odvojena zakona procedure za dobivanje izvoznih i uvoznih dozvola bile bi bitno skraćene, a pojačao bi se i nadzor nad distribucijom ove opreme u BiH, ali i država gdje se ona izvozi. Tako bi se dozvole za izvoz ili uvoz oružja vojne opreme ili opreme za posebne namjene, umjesto sadašnjih 60, skratile na 30 dana, čime bi se dodatno ojačala konkurentnost tvrtki iz BiH koje se bave ovom spomenutom djelatnošću. Prema evidencijama Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, izvoz vojne opreme, naoružanja i proizvoda dvojne namjene u prošloj godini iznosio je oko 310 milijuna eura, što je za 100 posto više nego u 2014. godini.

Novim zakonom imenuje se posebno povjerenstvo za nadzor vanjskotrgovinskog prometa oružjem. U sastav tog povjerenstva idu predstavnici Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, Ministarstva vanjskih poslova, Ministarstva sigurnosti, Ministarstva obrane, Obavještajno-sigurnosne agencije BiH, Uprave za neizravno oporezivanje, Federalnog ministarstva energetike, rudarstva i industrije te Ministarstva energetike, industrije i rudarstva Republike Srpske. Sve pravne osobe koje se bave ovom djelatnošću moraju biti upisane u registar osoba vanjskotrgovinskog prometa. Potvrda o krajnjem korisniku oružja, vojne opreme te međunarodni uvozni certifikat izdaju se u roku od 15 dana od dana kada je uredno podnesen potpuni zahtjev, odnosno u roku od 30 dana ako je u postupku izdavanja potrebno obaviti dodatne provjere. Korisnici svih tih isprava, kako stoji u zakonu, “dužni su voditi detaljnu evidenciju o ispravama, koja mora sadržavati opis robe i usluga, količinu, puni naziv i adresu izvoznika, uvoznika, isporučitelja i primatelja robe, posrednika te krajnju namjenu i puni naziv i adresu krajnjeg korisnika robe”. Ta originalna dokumentacija mora se čuvati najmanje deset godina kako bi se u slučaju nekih nepravilnosti lakše ušlo u trag isporučenoj vojnoj opremi. Predviđene su za svaku nepravilnost i visoke novčane kazne koje se kreću od 5000 do 100.000 maraka. Donošenje ovog novog zakona ima za cilj podijeliti postojeći zakon koji definira kontrolu vanjskotrgovinskog prometa roba sa zajedničke liste vojne opreme, liste roba dvojne namjene i liste roba posebne namjene...

U postojećem zakonu uočeni su nedostaci u propisima i postupcima koji nisu u potpunosti usklađeni sa zakonodavstvom EU.

Uvjeti i postupci za kontrolu roba dvojne namjene trebali bi se znatno razlikovati od uvjeta u kontroli oružja i vojne opreme jer su postojećim zakonom po nekim pitanjima stroži za kontrolu roba dvojne namjene nego što je predviđeno uredbom Europske unije.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije