Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Tužiteljstvo TŽ formiralo tim da provjeri kako je ministar Bukvarević otkupio stan

05. srpnja 2017. u 17:03 0 komentara 235 prikaza

Glasnogovornik Tužiteljstva Tuzlanske županije Admir Arnautović potvrdio je za agenciju Patria da je Tužiteljstvo TŽ primilo anonimnu kaznenu prijavu protiv ministra za pitanje branitelja i invalida obrambeno-oslobodilačkog rata Salke Bukvarevića zbog navodne nelegalne kupovine stana u Tuzli, prenosi Nap.ba

U anonimnoj prijavi, koju je primilo Tužiteljstvo TŽ, navodi se da je Bukvarević oštetio proračun Tuzlanske županije za iznos od 126.323,80 KM jer je nezakonito otkupio stan površine 85,34 m2 u tuzlanskom naselju Stupine.

- Županijsko tužiteljstvo Tuzlanske županije je primilo anonimnu kaznenu prijavu protiv Salke Bukvarevića. Na osnovu te prijave je formiran predmet u Tužiteljstvu, te će se izvršiti potrebne provjere prijavljenih radnji, utvrditi ima li ili nema osnova sumnje da je počinjeno neko kazneno djelo i nakon toga će biti donesena tužiteljstka odluka. Dakle, ne radi se o bilo kakvoj istrazi protiv Bukvarevića u ovom Tužiteljstvu,  nego se radi o anonimnoj kaznenoj prijavi na osnovu koje će se izvršiti potrebne provjere – kazao je Admir Arnautović za NAP.

U anonimnoj kaznenoj prijavi protiv ministra Bukvarevića navodi se da je 1997. godine, dok je bio direktor BKC-a Tuzla dobio stan koji je otkupio certifikatima.

- Zakonom o prodaji stanova na kojima postoji stanarsko pravo, koji je stupio na snagu 1997. godine, u članu 1. propisano je da se ovim Zakonom „utvrđuju uslovi i način prodaje stanova na kojima postoji stanarsko pravo“ što znači da se odredbe ovog zakona odnose samo na već izgrađene stanove i nosioce stanarskog prava koji su to pravo stekli prije stupanja na snagu ovog Zakona. U članu 40. istog zakona propisano je da „Pravni status stanova u izgradnji i način njihove privatizacije uredit će se posebnim propisom kojeg donosi nadležno županijeko tijelo“. S obzirom da predmetni stan spada u kategoriju novoizgrađenih stanova i da je stanarsko pravo stečeno tek 1998. godine, očigledno je da je stan otkupljen i privatiziran na osnovu zakona koji se u ovom slučaju nije mogao primijeniti – stoji u anonimnoj kaznenoj prijavi protiv ministra Bukvarevića. 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.