Predsjedništvo BiH

Turska podržava BiH na putu u euroatlantske integracije

12.12.2015.
u 07:00

Drugog dana službenog posjeta predsjedatelj Predsjedništva BiH Dragan Čović i član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović započeli su odlaskom u Anitkabir u Ankari, mauzolej prvog predsjednika i utemeljitelja moderne Republike Turske Mustafe Kemala Atatürka, a tom prigodom su mu odali počast položivši vijence i upisavši se u knjigu dojmova u muzeju.

Službeni posjet članovi Predsjedništva BiH nastavili su na sveučilištu Gazi u Ankari, gdje ih je dočekao rektor sveučilišta prof. dr. Süleyman Büyükberber koji ih je informirao o kratkoj povijesti i radu ovoga sveučilišta utemeljenog 1926., ukazom predsjednika Atatürka. Sveučilište čini 21 fakultet, a posebice se ističe dostignućima sveučilišnog kliničkog centra u kojem su uspješno urađene zahtjevne operacije parcijalne transplantacije lica.

Nakon sastanka s rektorom u rektoratu sveučilišta, članovi Predsjedništva BiH su obišli jedan dio sveučilišnoga kampusa i u njemu novoizgrađenu zgradu za tehničke znanosti koja nosi ime po BiH. Na ovom sveučilištu studiraju brojni student iz BiH, a rektor Büyükberber je izrazio zainteresiranost za suradnju i razmjenu studenata i nastavnog osoblja sa sličnim sveučilištima iz BiH. Članovi Predsjedništva BiH obišli su Veliku narodnu skupštinu Republike Turske i susreli se s predsjednikom Skupštine İsmailom Kahramanom. Kahraman smatra da su međuparlamentarni odnosi dviju država jako dobri, i nada se da će ubrzo biti uspostavljena međuparlamentarna skupina prijateljstva BiH i Turske.

Kazao je da Turska podupire BiH na putu prema euroatlantskim integracijama. Sastanku je nazočio i ministar za carinsku politiku Bülent Tüfekçi koji je iskazao spremnost Turske za bolju ekonomsku suradnju država. Članovi Predsjedništva BiH i predsjednik Skupštine su istaknuli kako se ekonomska i trgovinska suradnja dviju prijateljskih zemalja trebaju dodatno osnaživati i donošenjem adekvatne legislative na državnoj razini. Nakon toga članovi Predsjedništva BiH susreli su se s turskim premijerom Ahmetom Davutoğluom u palači Çankaya i nazočili večeri koju organizira Odbor za vanjsku trgovinu Republike Turske. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije