Šarović i Pekdemirli

Turska najavila novi natječaj za uvoz mesa iz BiH

meso
17.05.2019.
u 18:00

S turske strane najavljeno je da će u narednom razdoblju biti raspisan novi natječaj za uvoz iz BiH

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović razgovarao je danas u Sarajevu s ministrom poljoprivrede Republike Turske Bekirom Pakdemirlijem o nastavku izvoza mesa i malina iz BiH u Tursku.

Ističući da je neophodno da parlamenti što prije ratificiraju novi Sporazum o slobodnoj trgovini između BiH i Republike Turske, Šarović je zatražio od turske strane da se u međuvremenu izvoz u ovu zemlju neometano nastavi, kako bh. gospodarstvenici ne bi trpili posljedice čekanja.

- Mi u ovom trenutku imamo spremno 4-5.000 tona iskoštenog mesa i jako je važno da izvoz neometano teče i da u tom smislu nema nikakvih zastoja - apelirao je Šarović.

S tim u vezi, s turske strane najavljeno je da će u narednom razdoblju biti raspisan novi natječaj za uvoz iz BiH, i da će kada je Bosna i Hercegovina u pitanju, biti napravljen izuzetak, jer kako je istaknuo turski ministar „ova zemlja već duže razdoblje ne uvozi meso iz drugih zemalja“.

Zajednički je utvrđeno da je Turska jedan od najvažnijih vanjskotrgovinskih partnera Bosne i Hercegovine te da je suradnja proteklih godina stalno išla „uzlaznom putanjom“. Usprkos prošlogodišnjem padu turske lire i posljedičnom padu izvoza iz BiH, uspio se zadržati obim robne razmjene od 700 milijuna dolara. Istaknut je zajednički cilj da, uz obostrane napore dvije zemlje, obim robne razmjene u što skorijem razdoblju dostigne milijardu dolara godišnje, priopćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije