Uvoz radi izvoza

Turci smanjuju količine BiH zbog lažiranja podrijetla mesa

17.12.2009, Zagreb, Hrvatska - U predblagdansko vrijeme u mesnicama se najvise prodaju odojak i janjetina. Cijene odojka krecu se oko 35kn za kilu, a janjetine oko 65kn za kilogram. Vlasnici malih privatnih mesnica na Dolcu i Kvatricu kazu da itekako osje
14.01.2016.
u 07:00

Najmanje dva mesoprerađivača iz središnjeg dijela BiH lažirala su potvrde i na nezakonit način izvozila meso i mesne proizvode od govedine koje su prethodno uvozila iz Europske unije, no u tome su imala potporu i “institucija”, zbog čega će prve najavljene protumjere Republike Turske biti smanjenje kvote za izvoz mesa iz BiH po bescarinskim uvjetima ili, pak, dramatično pooštravanje uvjeta, piše Večernji list BiH.

Zloupotrijebili pomoć

“Večernji list BiH” doznaje kako je istraga s mesoprerađivačima koji su umiješani povezala i Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa te Vanjskotrgovinsku komoru BiH. 
Predstavnici turskog Veleposlanstva informirali su vlasti u BiH kako je Turska već trebala donijeti odluku o produljenju bescarinskog tretmana izvoza mesa iz Bosne i Hercegovine, no to se nije dogodilo kao što je bio slučaj ranije, što je pokazatelj kako službena Ankara pomno motri razvoj istrage, ali i poštovanja ranije dogovorenih uvjeta o izvozu mesa u BiH. 
A dogovor koji je postigao bivši ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Boris Tučić odnosio se na bescarinski izvoz 15.000 tona govedine kao mjeru potpore vlastima BiH zbog poplava koje su zemlju zadesile prije godinu i pol dana te su pogodile brojne građane, obiteljska gospodarstva, ali i cijelu ekonomiju u zemlji. Pri tome je bilo bitno da proizvođači, prerađivači i izvoznici osiguraju tek jedan uvjet - da meso koje se izvozi u Tursku bude s domaćom deklaracijom, odnosno podrijetlom proizvodnje u Bosni i Hercegovini.

Umjesto toga, prerađivači su se počeli “snalaziti” pa su zbog veće zarade počeli uvoziti goveda i junice iz zemalja Europske unije i pri tome zarađivali po svakom kilogramu mesa još najmanje dvije marke. 
Prema prvim informacijama do kojih su došli istražitelji SIPA-e, koja vodi istragu, unutar Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, odnosno dijela koji se odnosi na carine, kao i u Vanjskotrgovinskoj komori BiH, u kojoj su se nedavno događale promjene na vrhu, izvoznici mesa čije podrijetlo nije iz BiH, morali su imati pomagače. Naime, predviđena je procedura utvrđivanja podrijetla mesa na temelju ušnih markica, no pojedinim izvoznicima to se gledalo kroz prste ili su prikazivani različit broj goveda i mesa kojim raspolažu.

Dodatne mjere

Odmah nakon što je otkrivena afera s mesom, o kojoj je “Večernjak” prvi pisao, Turci su zatražili pooštrenje provjera zemljopisnog podrijetla mesa, te su, doduše tek usmeno, poručili kako će umjesto 15.000 tona u ovoj godini biti prepolovljena kvota mesa ili, pak, omogućen izvoz tek 5500 preostalih tona koje proizvođači u BiH nisu mogli pokriti u prošloj godini. Ovaj šamar državi BiH i poljoprivrednim proizvođačima događa se u vrijeme mandata Mirka Šarovića na čelu Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa za kojega su se u javnosti vezivale sve zasluge vezane uz izvoz mesa u Tursku premda je taj posao dogovorio upravo njegov prethodnik Tučić kao znak dobre volje Turske prema BiH s obzirom na razmjere razornih poplava.

Domaće vlasti su, u dogovoru s turskim vrhom, pokušale zataškati ovu aferu o uvozu mesa radi izvoza. Pri tome su pojedini uzgajivači, ali i prerađivači mesa, počinili više prekršaja, među kojima je i izbjegavanja plaćanja obveza prema državi, ali i kršenje sporazuma između BiH i Turske s obzirom na odredbe kako moraju izvoziti meso proizvedeno u Bosni i Hercegovini. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije