Pazite što jedete

Trovanje hranom spriječite pravilnim čuvanjem namirnica

17.06.2021.
u 13:21

Idućih dana, ako je vjerovati prognostičarima, bh. građane očekuju paklene vrućine. Uživanje u ljetnim mjesecima, istina, ima neku posebnu čar. No, osim uživanja u zasluženom godišnjem odmoru, većem broju izleta s prijateljima i obitelji u prirodi, ljeto sa sobom nerijetko donosi i neke neočekivane i neugodne situacije, a jedna od takvih je sve češća pojava trovanja hranom, piše Večernji list BiH.

Visokorizične namirnice

- Ovo je ljetno razdoblje i to je sezonsko oboljenje, kao što je zimi gripa. Visoke temperature pogoduju razvoju mikroorganizama u hrani, na radnim površinama i ostalim mjestima. Problem vrlo često može stvoriti i brza hrana koja nije dovoljno termički obrađena, za razliku od one koja se dulje kuha i peče. U majonezi i pilećem mesu sporna je salmonela. U malim količinama ta bakterija ne predstavlja problem. Međutim, ako majoneza, čiji je osnovni sastojak jaje, boravi dulje na sobnoj temperaturi, salmonela se razmnožava i može prouzročiti probleme - objašnjavaju epidemiolozi pozivajući na oprez. Kada je riječ o simptomima koji se javljaju trovanjem, to su povraćanje, povišena tjelesna temperatura, proljev, malaksalost, grčevi u trbuhu, glavobolja i groznica. Stoga se svima koji imaju neke od ovih simptoma preporučuje obvezno se javiti liječniku. S druge strane, govoreći o namirnicama kod kojih se najbrže razmnožavaju bakterije i koje su označene kao visokorizične tijekom ljeta, to su one bogate proteinima, a to su meso, jaja, riba, mlijeko, kao i svi proizvodi koji se prave od njih.

Osnovna pravila

Ono na što se stalno upozorava jest pravilno čuvanje namirnica. Nutricionisti ističu kako temperatura zraka u hladnjaku treba biti najviše pet Celzijevih stupnjeva, posebno ako u njemu čuvate meso. Bude li temperatura imalo viša, namirnice će se brzo pokvariti, prije isteka roka.

Uvijek pokrijte, poklopite ili zamotajte hranu u hladnjaku. U njemu je zrak ekstremno suh i brzo će isušiti hranu ako nije pravilno zamotana ili poklopljena. Riba mora biti vrlo svježa i treba se čuvati na temperaturi nižoj od tri stupnja, posebno tunjevina, haringa i skuša.

- Hrana koja se čuva u zamrzivaču na temperaturi između -18 i –23 stupnja gotovo je trajna i teško se može pokvariti, iako joj se okus može malo promijeniti. Svježe meso i mesne prerađevine, koje se zamrznu prije isteka roka trajanja navedenog za uporabu svježeg proizvoda, kada se odmrznu, trebaju se pojesti u roku 24 sata - upozoravaju nutricionisti navodeći osnovna pravila. - Osnovno je pravilo da uvijek iz zamrzivača i hladnjaka vadite najstarije pripremljene namirnice. Jednom u tri tjedna izvadite sve iz hladnjaka, obrišite sve površine rastopljenom sodom bikarbonom u vodi, sve dobro posušite i vratite namirnice. Pravilo koje vam uvijek mora biti na umu - ako sumnjate u ispravnost neke hrane ili ne znate koliko je dugo u hladnjaku, bacite je - zaključuju nutricionisti.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije